ZF 24

Emmanuel Macron, un preşedinte atipic, care şi-a asumat rolul de reformator al Franţei şi al Europei

Emmanuel Macron, un preşedinte atipic, care şi-a asumat...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2018, 00:18 523

La vârsta de 39 de ani, în mai 2017, Emmanuel Macron a devenit cel mai tânăr preşedinte din istoria Franţei. Absolvent al prestigioasei Ecole nationale d'administration, şcoala care construieşte elita franceză,  Macron şi-a format experienţă cu mediul privat ca bancher de investiţii la Rothschild şi cu mediul politic ca ministru al economiei şi finanţelor sub ghidajul preşedintelui socialist Francois Hollande.

În cariera politică, Macron s-a remarcat atât prin legi prietenoase cu companiile, cât şi prin încercări de a întări controlul statului în companiile strategice. În campania pentru alegerile pentru preşedinte, fostul bancher s-a bucurat de un sprijin făţiş fără precedent din partea liderilor europeni, care au făcut totul pentru a o bloca pe extremista Marine Le Pen. Victoria lui Macron a demons­trat că populismul nu este puternic în Franţa în timp ce cucereşte ţări mem­bre ale zonei euro precum Aus­tria şi Italia şi câştigă teren chiar şi în Germania, cea mai mare economie europeană. Victoria tânărului poli­tician este cu atât mai remarcabilă dacă este avut în vedere faptul că lupta electorală a fost câştigată cu un partid tânăr, La République En Marche!, înfiinţat în 2016. Macron şi-a clădit de la temelie partidul.

Cu ascensiunea sa explozivă în vârful politicii franceze, preşedintele Macron a făcut istorie în vremuri mai tulburi ca niciodată în istoria Uniunii Europene.

Acum, când Brexitul se apropie cu viteză, liderul francez propune re­forme pentru reconstruirea UE care să faciliteze integrarea mai în pro­funzime a zonei euro. Preşe­din­tele a vizitat România în august anul trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO