ZF 24

ECOTIC: Jumătate dintre români cred că este important să recicleze aparatele electronice mici şi bateriile portabile uzate; 21% îşi înlocuiesc mobilul chiar dacă este perfect funcţional, iar 50% dintre ei îl păstrează şi pe cel vechi

ECOTIC: Jumătate dintre români cred că este important...

Autor: Roxana Rosu

09.05.2024, 14:13 41

Jumătate dintre români (52%) consideră că este important pentru ei şi familia lor să predea spre reciclare aparatele electronice mici şi bateriile portabile uzate, dar doar 41% cunosc că în preţul produsului este inclus costul de colectare şi reciclare a produselor electrice şi electronice, arată un studiu al organizatiei Ecotic.

Un număr mare de români (41%) au încă obiceiul de a păstra electronicele mici pe care nu le mai folosesc în casă, iar 29% confirmă acest comportament şi pentru bateriile uzate.

Doar 16% cunosc clar şi concret opţiunile de debarasare de bateriile uzate şi 10% în cazul deşeurilor de echipamente electrice. Opţiunea de predare a electronicelor mici la magazinele de profil de mici dimensiuni nu este cunoscută de 60% din populaţie şi de 46% în cazul celor de mari dimensiuni. În acelaşi timp, 64% declară că le-ar fi facil să acceseze aceste soluţii de predare.

Unu din zece respondenţi au recunoscut că nu se debarasează corect de bateriile portabile uzate, iar ponderea cea mai mare este la cei de până în 30 de ani, principalul motiv invocat de 41% dintre aceştia fiind lipsa punctelor de colectare/recipiente uşor accesibile, urmat de lipsa de informaţii în acest sens pentru 27%.

Doar 20% au răspuns că ştiu că în localitatea lor primăria şi salubritatea se ocupă de colectarea echipamentelor electronice mici. Doar 46% au încredere că acestea vor fi reciclate corespunzător.

În cazul telefoanelor, 21% din persoane îşi înlocuiesc mobilul chiar dacă este perfect funcţional, iar dintre aceştia 50% îl păstrează pe cel vechi şi 27% îl dau spre reutilizare.

Motivele păstrării sunt: 50% spun că îl păstrează ca rezervă, 40% menţionează datele pe care le conţin şi 29% invocă lipsa punctelor de colectare .

În cazul laptopurilor, opţiunile românilor sunt similare, 48% din români păstrându-l pe cel vechi, în cazul de faţă cel mai invocat motiv fiind păstrare datelor de pe acestea, urmat de depozitarea ca rezervă pentru o viitoare utilizare. De asemenea, 25% invocă lipsa punctelor de debarasare uşor accesibile.

În cazul laptopurilor procentul celor care aleg drept opţiune predarea pentru reutilizare este 29%.

Conform Global E-waste Monitor 2024 echipamentele electrice mici, cum ar fi camerele video, jucăriile, cuptoarele cu microunde şi ţigările electronice sunt categoria de deşeuri electronice cu cea mai mare pondere din totalul deşeurilor electronice din lume, reprezentând 20 de miliarde de kg în 2022, aproape o treime din total.

În 2022, 14 miliarde de kg de deşeuri electronice au fost aruncate necorespunzător, la groapa de gunoi, alături de alte deşeuri menajere, mai ales în ţările cu venituri mari şi medii. Deşeuri electrice de mici dimensiuni, cum ar fi becuri şi neoanele, echipamentele IT ajung de cele mai multe ori să fie debarasate împreună cu deşeurile menajere.

ECOTIC este organizaţia din România parteneră din cadrul proiectului ECOSWEEE, finanţat parţial de Comisia Europeană prin programul LIFE şi coordonat de WEEE Forum, care îşi propune să testeze diferite metode de stimulare pentru creşterea ratei de colectare a deşeurilor electrice mici şi a bateriilor portabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO