ZF 24

Economia din zona euro continuă să sufere şi în 2022: Inflaţia atinge 5%, un nivel record cu mult peste aşteptările analiştilor

Economia din zona euro continuă să sufere şi în 2022:...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.01.2022, 14:19 276

Inflaţia din zona euro a crescut în mod neaşteptat luna trecută, contrar aşteptărilor Băncii Centrale Europene, care a subestimat constant presiunile asupra preţurilor, scrie Reuters.

Inflaţia din cele 19 ţări care împart moneda euro a crescut la 5% de la 4,9% în noiembrie, un nivel record pentru blocul valutar şi cu mult peste aşteptările analiştilor de 4,7%.

Preţurile la energie, în creştere cu 26% faţă de anul anterior, au rămas principalul motor, dar creşterile pentru alimente, servicii şi bunuri importate au fost, de asemenea, cu mult peste ţinta generală de inflaţie de 2% a BCE, au arătat vineri datele Eurostat.

Contribuind la presiunea ascendentă, blocajele lanţului de aprovizionare au redus disponibilitatea produselor de larg consum, în timp ce gospodăriile, forţate să-şi economisească banii pentru un an, au fost împinse spre cheltuieli suplimentare.

Majoritatea acestor factori ai inflaţiei sunt temporari, aşa că presiunile asupra preţurilor ar trebui să scadă în cele din urmă.

Dar opiniile diferă cu privire la cât de repede va scădea inflaţia şi unde este probabil să se stabilească odată ce economia se va adapta la o nouă normalitate.

BCE este de părere că inflaţia va reveni sub 2% până la sfârşitul acestui an, dar o listă lungă de factori de decizie influenţi pun la îndoială această naraţiune, avertizând că riscurile sunt înclinate către cifre mai mari şi că citirile peste ţintă ar putea persista în anul viitor.

Într-adevăr, inflaţia, excluzând preţurile alimentelor şi carburanţilor, urmărită îndeaproape de BCE, a crescut la 2,7% în decembrie de la 2,6%, în timp ce o măsură mai restrânsă, care exclude alcoolul şi produsele din tutun, s-a menţinut constant la 2,6%. Ambele cifre au fost peste aşteptări.

Cu toate acestea, nu este posibilă nicio acţiune politică din partea BCE în curând.

Potrivit BCE, creşterea salariilor, o condiţie prealabilă a presiunilor durabile ale preţurilor, este anemică, în timp ce creşterea infecţiilor cu coronavirus va reduce probabil activitatea economică şi va afecta inflaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO