ZF 24

După laptopuri şi bagaje de mână, o companie aeriană taxează acum şi GREUTATEA corporală

După laptopuri şi bagaje de mână, o companie aeriană...

Autor: Ştefan Stan

03.04.2013, 18:34 13337

Într-o perioadă în care companiile de transport aerian flămânde după profit îsi taxează clienţii pentru bagaje şi mese, o companie mică din Pacificul de Sud face pionierat prin implementarea unui sistem de preţuri pe care nimeni nu a mai avut curajul sa îl încerce: plata bazată pe greutatea corporală, scrie The Wall Street Journal. 

Clienţii care zboară cu liniile aeriene Samoa Air pentru scurte călătorii până la vecinii din Samoa Americană trebuie sa plătească 92 de cenţi per kilogram, pentru fiecare zbor.

Samoanii sunt cunoscuţi pentru dimensiunile lor impresionante. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 55,5% din populaţia de peste 20 de ani a ţarii este supraponderală.

Problematica greutaţii este una dintre principalele îngrijorari ale companiei. Întrucât Samoa Air are un flotă de avioane de dimensiuni reduse, de 3, până la 10 locuri, un pasager supraponderal ar reduce drastic capacitatea avionului, ceea ce afectează implicit veniturile companiei.

“Este un sistem de plată bazat pe greutate şi nu avem de gand să-l schimbăm”, a declarat Chris

Langton, CEO Samoa Air. “Suntem ca nişte negustori, vindem la cantitate. Dar odata cu greutatea vine si responsabilitatea de a aşeza pasagerul comfortabil”, adaugă Langton.

Măsura a stârnit reacţii contradictorii pe pagina de Facebook a Samoa Air, unde mulţi au cerut boicotarea liniilor aeriene, acuzând compania de discriminare. Totuşi, au fost unele persoane care au susţinut ideea. “Numai persoanele cu probleme de greutate se plâng. La poştă, când ai de plătit mai mult pentru un colet mai greu, este acelaşi lucru”, scria un susţinător al măsurii.

În timp ce modelul de taxare propus de Samoa Air ar putea zgudui industria flămândă după profit, multe linii aeriene sunt încă reticente la ideea taxării in funcţie de greutate, din teamă de a nu fi acuzate de discriminare. 

Unele companii de transport aerian din Statele Unite, precum Southwest Airlines, le cer pasagerilor care nu încap într-un scaun normal să cumpere un bilet în plus, dacă avionul este plin. Totuşi, compania americană nu taxează per kilogram.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO