ZF 24

După cinci ani de la falimentul Lehman Brothers, fondurile de acţiuni nu şi-au revenit din agonie, dar fondurile de obligaţiuni sunt pe val

După cinci ani de la falimentul Lehman Brothers,...

Autor: Roxana Pricop

18.09.2013, 00:08 207

Majoritatea fondurilor de acţiuni sunt încă pe pierdere după cinci ani de la dezastrul produs pe burse de falimentul Lehman Brothers. În schimb, fondurile de obligaţiuni au traversat cea mai prosperă perioadă din istorie, cu intrări de bani record şi randamente de până la 60%. În următorii cinci ani, situaţia s-ar putea schimba însă.

Data de 15 septembrie 2008, când a avut loc falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, a marcat pentru fondurile româneşti de acţiuni începutul unei agonii care nici astăzi nu s-a în­cheiat. Cu investiţii în acţiuni ale companiilor listate la bursa din Bucureşti, fondurile de acţiuni au fost trase în vârtejul scăderilor de pe pieţele de acţiuni din 2008 fără a se putea opune. La finalul lui 2008, toate fondurile de acţiuni afişau pierderi şi de 80%, pierderi pe care nici astăzi majoritatea nu a reuşit să le recupereze.

Mai exact, doar două fonduri dintr-un total de 13 fonduri de acţiuni au raportat randamente pozitive în perioada cuprinsă între 1 septembrie 2008 şi 31 august 2013. Fondul de acţiuni BCR Expert este cel mai performant, cu un randament de aproape 8% în ultimii cinci ani, urmat de fondul de indice BT Index ROTX cu un randament de 5,29%. Parte din performanţa fondului de acţiuni al BCR se datorează investiţiei în acţiuni la Fondul Proprietatea, dinainte de listarea fondului la bursă, când preţurile acţiunilor erau mult subevaluate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO