ZF 24

Dragoş Damian, APMGR: Producătorii de medicamente cu fabrici în România vor avea cel mai mult de pierdut în urma reducerii preţurilor la medicamente

Dragoş Damian, APMGR: Producătorii de medicamente cu...

Autor: Luiza Chiroiu

23.06.2015, 11:31 1632

Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), atrage atenţia că producătorii locali vor avea cel mai mult de suferit în urma deciziei Ministerului Sănătăţii în urma reducerii preţurilor la medicamente, întrucât cele mai mari scăderi vor fi la generice, deja cele mai ieftine de pe piaţă.

„Nu este normal ca pentru unele medicamente să se plătească mai mult decât în unele ţări din UE, mai ales la nivelul nostru de trai”, a spus Damian în cadrul Conferinţei Mediafax Talks About Health Reform 2015.

Scăderea totală a preţului la medicamente se va situa la 9,4%, a afirmat Damian, citând un studiu al agenţeiei de cercetare Cegedim. Totuşi, pentru producătorii cu fabrici în România, reducerea va fi mai mare, de 18%.

Preşedintele APMGR a dat ca exemplu Actavis, care deţine fabrica de medicamente oncologice Sindan Pharma din Bucureşti, arătând că scăderea preţurilor producătorului se va situa la 40%.

De asemenea, estimările arată că reducerea de preţuri va fi de 30% pentru Sandoz, 25% pentru Zentiva şi 21% pentru Terapia.

Damian a pus din nou în discuţie cele 1.200 de medicamente ale căror preţuri scad sub 5 lei de la 1 iulie, devenind astfel nerentabile.

„ Nu vrem să ameninţăm, să spunem că vom scoate aceste medicamente din producţie mâine. Dar probabil vor dispărea, vor fi înclouite cu preparate mai scumpe”, a spus Damian.

MInisterul Sănătăţii a a anunţat la începutul acestui an că are în vedere reducerea preţului la medicamente, termenul fiind amânat de mai multe ori. Potrivit ultimului anunţ al instituţiei, noul termen pentru intrarea în vigoare a noilor preţuri va fi 1 iulie.

Dragoş Damian a fost prezent la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform 2015 care are loc astăzi în Capitală.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO