ZF 24

Dobanda la creditele in euro a coborat cu doua procente fata de inceputul crizei. De ce nu se simte scaderea in valoarea ratelor?

Dobanda la creditele in euro a coborat cu doua procente fata de inceputul crizei. De ce nu se simte scaderea in valoarea ratelor?
03.02.2010, 23:58 108

Scaderea Euribor, indicatorul costurilor la care bancile dinzona euro se imprumuta intre ele, i-a ajutat pe romanii cu creditein euro, acestia platind acum dobanzi cu aproape doua procente subnivelul din toamna lui 2008, arata datele BNR. Leul slab de anultrecut a impiedicat insa scaderea semnificativa a ratelor lunareplatite de acestia.

Dobanda medie la creditele existente in sold in euro era lasfarsitul lui decembrie de 6,77% pe an, fata de circa 8,5% pe an inseptembrie-octombrie 2008, momentul in care criza financiara ainceput sa se resimta si pe plan local. La creditele noi dobandaajungea la 5,95% pe an, fata de aproape 8% pe an la inceputulcrizei.

Indicatorul Euribor pentru imprumuturile interbancare la trei sisase luni a scazut in aceeasi perioada cu patru procente, pana la0,7%, respectiv 0,99% pe an. Avand in vedere ca majoritateacreditelor in euro au dobanzi variabile, reise ca nu doar cursulvalutar a presat asupra clientilor, ci si cresterea marjelorpercepute de banci.
Astfel, marja medie aplicata peste indicatorul Euribor a urcat dela 3,25% in septembrie 2008, la aproape 6% la sfarsitul anuluitrecut. Chiar daca dobanda de referinta a zonei euro a scazutsemnificativ, bancile locale au continuat sa se imprumute lacosturi relativ mari de pe pietele externe in conditiile in careriscul de tara a crescut.

Bancile si-au mentinut, in acelasi timp, marjele de castig(diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozitele insold) la peste 3%. Marjele de castig acopera costurile operationaleale bancilor, dar si o parte din profit.
La lei, dobanzile au ramas deocamdata cu circa un punct procentualpeste nivelul din toamna lui 2008, in timp ce marjele de castig aucrescut de la 5% la peste 7%. Si costurile cu riscul ale bancilorau crescut mai mult la lei, in conditiile in care rata restantelorla creditele in moneda locala sunt duble comparativ cu cele laimprumuturile in valuta.
Dobanda medie la creditele existente in sold in lei, ajungea la16,58% in decembrie anul trecut, fata de 15,29% in septembrie 2008.Dobanzile bonificate la depozite au coborat insa cu doua procentefara de inceputul crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO