ZF 24

Din nou apatie pe bursă: investitorii stau cu banii la saltea în aşteptarea ofertei Romgaz

Din nou apatie pe bursă: investitorii stau cu banii la...

Autor: Stefan Musgociu

14.10.2013, 19:42 865

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,36% (indicele BET-C), într-o piaţă unde majoritatea investitorilor au trecut pe poziţii de aşteptare şi păstrează lichidităţile pentru oferta pe care statul o va derula pentru vânzarea unui pachet reprezentând 15% din acţiunile Romgaz.

Piaţa a fluctuat nesemnificativ încă din primele minute, iar în a doua parte a zilei cele mai multe acţiuni au fost transferate la preţuri uşor sub cele de vineri. La finalul şedinţei, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 11 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

„În principal, volumele mici sunt cauzate de apropierea ofertei publice de la Romgaz. După cum bine ştim, interesul pentru această ofertă este destul de ridicat şi mă aştept ca aceasta să tragă destul de mulţi bani din piaţă în perioada următoare“, a declarat Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,38%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,92%. Titlurile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 0,65% - 0,96%, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 1,16%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost şi luni cele mai lichide din piaţă, însă tranzacţiile au însumat 8,8 mil. lei, faţă de peste 42 mil. lei în şedinţa de vineri.
Titlurile au încheiat ziua în scădere cu 1,16%, la preţul de 0,769 lei. În precedentele două şedinţe, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 5,13%, în urma anunţării detaliilor ofertei de cumpărare prin care FP va răscumpăra 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu pe acţiune.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Observăm o corectare a preţului acţiunilor Fondului Proprietatea odată ce entuziasmul generat de anunţul ofertei de răscumpărare începe să se tempereze. Cu toate că oferta este foarte bună, cred că va fi semnificativ suprasubscrisă. Prin urmare, investitorii vor încerca, probabil, să facă o medie de vânzare undeva între preţul din ofertă şi preţul din piaţă din acest moment“, a afirmat Păşălan.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi cu 8%, după aprobarea ASF, şi au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul zilei să fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei. La finalul zilei, titlurile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste nivelul de joi.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale cărei rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 13,8 mil. lei (3,1 mil. euro), sumă de aproape patru ori sub rulajul de vineri, de 52 mil. lei (11,7 mil. euro).

„Mă aştept ca perioada de incertitudine să continue, iar după o vară în care am avut creşteri semnificative, cred că vor fi unele episoade de corecţie în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, cred că trendul pozitiv va continua şi mă aştept la creşteri mai accentuate odată cu terminarea ofertei Romgaz şi cu întoarcerea banilor în piaţă“, a mai spus traderul de la NBG Securities România.

Acţiunile Cemacon (CEON) au urcat cu 6,71% şi au ajuns la 0,0477 lei, consemnând a doua şedinţă consecutivă de creştere semnificativă, după ce vineri au sărit cu aproape 15%. Evoluţia a fost determinată de un acord încheiat între cei mai mari acţionari ai producătorului de cărămizi şi în baza căruia aceşti investitori urmează să lanseze şi o ofertă de preluare a companiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO