ZF 24

Deşeurile spaţiale ameninţă reţeaua de sateliţi a Pământului. Cum au ajuns „mormane” de gunoaie să plutească în spaţiu?

Deşeurile spaţiale ameninţă reţeaua de sateliţi a...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.11.2021, 11:00 232

Testul cu rachete ruseşti care a spulberat un satelit mort în această săptămână evidenţiază o ameninţare tot mai mare a deşeurilor spaţiale, în contextul în care companii precum SpaceX şi Boeing Co. îşi fac planuri să lanseze pe orbită până la 65.000 de nave spaţiale comerciale în următorii ani, potrivit Bloomberg.

Racheta a spart un satelit rusesc în cel puţin 1.500 de bucăţi, formând o centură de resturi care zboară în jurul Pământului cu viteze de până la 27.000 de kilometri pe oră. În urma evenimentului, baza de control terestră a trezit echipajul adormit al Staţiei Spaţiale Internaţionale şi le-a solicitat să intre în capsulele de siguranţă.

De asemenea, la cantitatea de gunoaie care trece cu viteză prin spaţiu din cauza sateliţilor eşuaţi s-au adăugat şi resturile rachetelor. Cu toate acestea, marile companii tech şi de apărare au în plan lărgirea „constelaţiei” de 4.550 de sateliţi care orbitează în jurul pământului.

Orbita joasă a Pământului este o zonă de îngrijorare majoră, deoarece acolo companiile doresc să localizeze mici sateliţi de observaţie şi comunicaţii. Printre aceastea se numără şi Space Exploration Technologies Corp. a lui Elon Musk, care are peste 1.700 de sateliţi Starlink deja în orbită şi intenţionează să solicite autorităţilor de reglementare permisiunea de a adăuga încă 30.000 pentru a crea o reţea spaţială de furnizare a internetului.

Deja în unele orbite joase ale Pământului, numărul de noi obiecte şi fragmente generate de coliziuni le depăşeşte pe cele îndepărtate de rezistenţa naturală a atmosferei, a declarat FCC (Federal Communications Commission) anul trecut, în timp ce a adoptat reguli pentru a reduce ameninţarea reprezentată de resturile orbitale.

Peste 27.000 de deşeuri spaţiale sunt urmările de Departamentul Apărării, potrivit NASA. Orbitele din apropierea Pământului deţin mult mai multe resturi care sunt prea mici pentru a fi urmărite, dar suficient de mari pentru a ameninţa zborurile spaţiale umane şi misiunile robotice.

În prezent, naţiunile încearcă să găsească modalităţi de a reduce resturile spaţiale, cu tehnici precum folosirea plăcilor magnetice pentru a captura sateliţi sau folosirea harpoanelor şi a plaselor, metode de colectare aflate în stadiu de testare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO