ZF 24

Desant american la Bucureşti, pe fondul înrăutăţirii situaţiei din Ucraina. Vicepreşedintele Joe Biden şi şeful Pentagonului Chuck Hagel, vin să discute cu Băsescu şi Ponta. Adjunctul directorului CIA s-a întâlnit ieri cu preşedintele şi premierul

Preşedintele Traian Băsescu (stânga) şi vicepreşedintele american Joe Biden, la Washington - septembrie 2011

Preşedintele Traian Băsescu (stânga) şi vicepreşedintele american Joe Biden, la Washington - septembrie 2011

13.05.2014, 00:03 218

Vicepreşedintele american Joe Biden vine la Bucureşti pe fondul înrăutăţirii situaţiei de la graniţa de est a ţării, iar în România ajunge şi şeful armatei americane, Chuck Hagel. Informaţia a fost confirmată ieri de preşedintele Traian Băsescu, care nu a dezvăluit însă data sosirii celor doi. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că Joe Biden va ajunge la Bucureşti săptămâna viitoare, însă nu este clar dacă şeful Pentagonului îl va însoţi sau vizitele vor fi efectuate separat. Cert este că acest „desant“ are legătură situaţia din Ucraina, care se deteriorează pe zi ce trece, în vreme ce atacurile unor oficiali ruşi la adresa României şi a Republicii Moldova se înteţesc.

Ieri la Bucureşti s-a aflat şi Avril D. Haines, adjuncta directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), care s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta. Joe Biden a mai fost în România în toamna lui 2009, când s-a întâlnit cu Traian Băsescu. Băsescu l-a reîntâlnit oficial pe vicepreşedintele american la Washington, în septembrie 2011, iar premierul Ponta s-a întâlnit cu acesta, tot în capitala americană, în octombrie 2013. Biden a fost în Ucraina în urmă cu trei săptămâni, însă de atunci lucrurile au continuat să se înrăutăţească.

Declaraţiile belicoase ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa politicienilor români au continuat ieri, vizându-l, de această dată, pe premierul Ponta. Traian Băsescu nu a încetat nici el disputa verbală (Băsescu şi Rogozin s-au acuzat unul pe celălalt că fac declaraţii sub influenţa alcoolului) şi a revenit, afirmând că ieri că vicepremierul rus este „nebunul regelui“ şi că „unui claun de teapa lui îi răspunzi ca atare“. 

Premierul Victor Ponta (stânga) şi vicepreşedintele american Joe Biden, la Washington - octombrie 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO