ZF 24

Depozitele populaţiei în valută au crescut în ultimii 5 ani cu o viteză de peste 70%, mai mare decât avansul economiilor în lei

♦ Evoluţia structurii de finanţare a sectorului bancar a înregistrat unele ajustări graduale în ultimii ani ♦ În timp ce nivelul pasivelor externe a scăzut puternic, ponderea resurselor atrase de bănci de pe plan intern, în special de la populaţie, a fost în ascensiune ♦ Cu toate că depozitele populaţiei în valută au crescut mai rapid, soldul majoritar revine în continuare depozitelor retail în lei.

 

Soldul depozitelor populaţiei în valută a crescut în ultimii cinci ani cu un ritm rapid, de peste 75%, de la echivalentul a circa 52 mld. lei la sfârşitul anului 2014  până la 91,3 mld. lei în decembrie 2019.

Pe de altă parte, depozitele populaţiei în lei au avansat în această perioadă cu circa 52%, de la 86,2 mld. lei până la 131,1 mld. lei anul trecut. Şi dacă luăm în considerare deprecierea leului în raport cu euro din ultimii cinci ani (de circa 7%), ritmul de creştere al depozitelor în valută rămâne mai rapid decât cel al depozitelor în lei.

Pe palierul companiilor, depozitele în lei cresc cu 50%, în timp ce soldul sumelor economisite de firme în valută la bănci era anul trecut în creştere cu circa 27% faţă de nivelul din urmă cu cinci ani.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.