ZF 24

Deloitte vede consolidari in sistemul bancar romanesc

30.10.2008, 22:45 17

Sistemul bancar romanesc este piata pe care partenerii de la Deloitte vad fuziuni si achizitii in urmatoarea perioada, alaturi de energie si farma. "Este un numar prea mare de banci in sistemul bancar din Romania. Daca ne uitam la gradul de penetrare sau la numarul de agentii, vedem ca Romania se comporta ca o piata emergenta (in plina ascensiune - n.red.), dar nu este sustenabil ca, spre exemplu, grecii sa detina atatea banci in Romania", a declarat Antonis Ioannides, partener al firmei de consultanta Deloitte, venit la conducerea departamentului de Tranzactii in vara acestui an.

Reprezentantii uneia din cele mai mari firme de consultanta spun insa ca nu pot oferi vreo estimare a numarului de tranzactii din urmatoarea perioada sau a numarului de banci la care va ajunge piata autohtona de profil.

Fata de tarile din regiune, Romania este pe locul trei dupa numarul de jucatori din sistemul bancar, avand la sfarsitul anului trecut 41 de banci, fata de Ungaria - 37 de banci sau Bulgaria - 29 de banci, conform unui studiu Raiffeisen Group.

Participatia grecilor la capitalul bancilor locale este de 21,7%, fiind unul din cei mai mari actionari, alaturi de austrieci, conform datelor BNR pentru decembrie 2007.

Pe langa restructurarea sistemului bancar, consultantii Deloitte spun ca actuala criza financiara va implica o reorganizare a modelelor de business, din punct de vedere financiar, operational sau logistic. n acest context, firmele de consultanta nu vor avea decat de castigat noi clienti in perioada urmatoare. Ca in orice alt domeniu, "cei cu adevarat buni se vor repozitiona in piata", a spus Hein van Dam, partener la Deloitte Romania din 2007.

Van Dam considera ca aptitudinile managementului operational vor fi testate în aceasta perioada de criza. "Managerii romani nu au mai trecut printr-o astfel de situatie, nu stiu cum sa se comporte".
Deloitte a incheiat anul fiscal 2007/2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 30 de mld. de euro, fiind unul din gigantii de consultanta de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO