ZF 24

De ce stă închisă la "Marie Curie" o secţie de chirurgie cardiacă în valoare de 3,5 milioane de euro

De ce stă închisă la "Marie Curie" o secţie de chirurgie cardiacă în valoare de 3,5 milioane de euro

Autor: Diana MARCU

09.03.2012, 21:49 917

În timp ce secţia de cardiochirurgie de la Marie Curie stă nefolosită de un an de zile, copiii românilor mor pe capete. Cinci dintre ei s-au stins în primele opt săptămâni ale anului la Bucureşti, iar soarta altor 14 nou-născuţi de la spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi este critică. Bebeluşii cu malformaţii cardiace grave ar putea muri în următoarele zile dacă nu sunt operaţi în ţară sau dacă nu ajung urgent la o clinică din străinătate.

Situaţia este absurdă în condiţiile în care în Bucureşti, la spitalul "Marie Curie", există de mai bine de un an un departament de cardiochirurgie pediatrică ce stă cu lacăt pe uşă, pentru că, deşi pacienţi există, nu sunt medici angajaţi aici. Între timp, mor copiii pentru că nu toţi au bani să ajungă la operaţii în Italia, în Germania sau la Viena.

Situaţia devine şi mai absurdă în condiţiile în care pentru fiecare copil operat în străinătate cu formularul E 112 statul român plăteşte 20.000 de euro. La "Marie Curie" însă, o secţie de 3,5 milioane de euro, din care 1,7 milioane de euro au venit de la Ministerul Sănătăţii, în care aceşti copii ar putea fi salvaţi, stă închisă pentru că nu sunt bani şi nici medici care să lucreze în ea.

"Noi am primit pe hârtie ceea ce trebuie, dar structura este aceeaşi, adică nefuncţională", explică pentru gândul medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la "Marie Curie" şi unul dintre susţinătorii proiectului înfiinţării acestui departament de Chirurgie Cardiacă. Citiţi mai mult pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO