ZF 24

De ce s-a transformat contractul dintre canadienii de la Sterling si statul roman in acord?

06.02.2009, 13:46 29

Statutul ANRM de reprezentant al statului roman atribuit de articolele 1 si 3 din Hotararea Guvernului nr. 1043/1995 si Legea Petrolului nr.134/1995, ulterior legea 238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, face imposibila derularea unui contract de tip explorare si impartire a productiei, tinand cont de faptul ca in nicio situatie astfel de contracte nu pot fi derulate de organisme guvernamentale, deoarece ar fi un evident conflict de interese, se precizeaza in nota de fumdamentare a HG 1446/2008 prezenta pe site-ul anrm.ro.

Potrivit documentului un element important care face necesara modificarea tipului de acord petrolier este acela ca in contractul de explorare si impartire a productiei nu este prevazuta plata unei redeventa petroliere, ceea ce ar conduce la crearea unor conditii discriminatorii fata de titularii acordurilor de concesiune. Totodata exceptarea de plata redeventei poate fi interpretata si ca o facilitate acordata unui titular in dezacord cu legislatia Uniunii Europene.

Nota de fundamentare a fost semnata de Bogdan Gabudeanu, fostul sef al ANRM, Attli Korodi, ministrul mediului, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, Marian Dorin, seful cancelariei primului-ministru, si de Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.

Documentul initial, din 1992, era unul de exploatare si impartire a productiei cu statul roman in proportie de 55%-45%, ultima varianta este una de concesiune, de pe urma careia statul castiga o redeventa in valoare de 3,5%-13,5%.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO