ZF 24

De ce nu mai ies românii la vot? Dilema candidatului înainte de alegeri: „Eu am făcut eforturi, dar nu am reuşit să-i conving”

De ce nu mai ies românii la vot? Dilema candidatului...

Autor: Gândul

16.08.2016, 11:52 98

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare s-a diminuat considerabil, în ultimii ani, faţă de cea înregistrată la alegerile locale, după ce, în urma amendării Constituţiei în 2003, alegerile prezidenţiale şi cele generale s-au desfăşurat separat. De la 65,31% de români din cei 17.699.727 înscrişi pe listele electorale, cât s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare din 26 noiembrie 2000, am ajuns la 41,76% la scrutinul legislativ din 9 decembrie 2012. De ce ies din ce în ce mai puţini români la vot?

"La noi, mai degrabă, campaniile sunt despre cum să îi jignim pe ceilalţi, să venim cu poze şi înregistrări incriminatoare, descoperiri, 'rămâneţi cu noi să vedeţi ce-a făcut nu ştiu care politician'", este de părere directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, care a declarat, pentru Gândul, că "politicienii sunt cei care îşi doresc ca oamenii să fie la acest nivel de educaţie".

Întrebaţi cu ce mesaje au de gând să combată această stare de fapt şi să îi convingă pe români să iasă la vot la scrutinul din toamnă, principalii reprezentanţi ai dreptei au precizat, pentru Gândul, că românii trebuie să conştientizeze ei însuşi importanţa acestor alegeri, în timp ce Partidul Uniunea Salvaţi România susţine că va merge cu acelaşi mesaj de la locale: cel "antisistem". "Va fi un război de tranşee, vom fi pe teren, vom fi pe internet şi va trebui să luptăm pentru fiecare procent de credibilitate", a declarat, pentru Gândul, Clotilde Armand.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO