ZF 24

De ce angajatorii din turism şi restaurante nu găsesc forţă de muncă în România. „Românii şi-au ridicat standardele şi au acces nelimitat la salarii mai mari şi la mai multe beneficii“

De ce angajatorii din turism şi restaurante nu găsesc...

Autor: Mihaela Pascari

01.05.2017, 13:00 1357

Un ospătar care aplică pentru un job în străinătate poate primi un salariu net cuprins între 850 şi 2.300 de euro pe lună, aceasta fiind poziţia din domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante şi catering) pentru care se pot obţine printre cele mai mari salarii în alte ţări, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii platformei de recrutare pentru străinătate Tjobs.

„Un ospătar poate câştiga în străinătate de cel puţin trei ori mai mulţi bani decât în România. Pe lângă salariu, aceştia pot beneficia de cazare şi masă. Vasele de croazieră, de exemplu, plătesc pe lângă cazare şi masă, transport şi bani de vacanţă”, a spus Raluca Ştefănescu, manager în comunicare la Tjobs.

Spre comparaţie, în România, angajaţii din turism (restaurante şi hoteluri) sunt cel mai prost plătiţi salariaţi din economie. Anul trecut, un salariat din acest sector câştiga 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproape 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional.

Statisticile Tjobs arată că la majoritatea joburilor vacante din domeniul turismului puse la dispoziţie de angajatorii din străinătate, pe lângă venitul salarial se mai adaugă unul sau mai multe beneficii, precum cazare, masă, transport sau bacşiş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO