ZF 24

De ce aleg bancherii elvetieni sa schimbe taberele si sa divulge secrete sensibile autoritatilor

De ce aleg bancherii elvetieni sa schimbe taberele si sa divulge secrete sensibile autoritatilor
24.01.2010, 23:59 63

In ce relatii ramane un bancher elvetian cu fostul sauangajator? Unul spune ca detectivii particulari ii urmaresc fiecaremiscare, iar banca vorbeste despre atacuri cu substante secrete inspatele carora sta nimeni altul decat fostul angajat. Aceasta pareo poveste demna de un scenariu de film de spionaj.

Rudolf M. Elmer a condus timp de opt ani operatiunile din zonaCaraibelor ale bancii elvetiene Julius Baer, pana in 2002 cand afost concediat. Apoi s-a mutat in insulele Mauritius din OceanulIndian si a inceput sa coopereze cu autoritatile fiscale, carora lemarturiseste ceea ce el numeste secretele fostului angajator, scrieInternational Herald Tribune.

Acum, el s-a mutat din nou in tara lui natala, Elvetia, intr-un satdin apropiere de Zurich si continua sa faca publice mecanismeleinterne ale Julius Baer - una dintre multe institutii elvetienedespre care anchetatorii spun ca si-au ajutat clientii sa scape detaxe in valoare de miliarde de dolari, ascunzand banii inparadisuri fiscale din Caraibe si Elvetia.
"Este o problema mondiala, iar eu sunt singurul mesager care aducevesti proaste, ba chiar mai mult, singurul care spune adevarul",spune Elmer, acum in varsta de 54 de ani. "Evaziunea fiscala prinintermediul offshorurilor reprezinta cel mai mare furt intresocietati si intre tari vecine la nivel mondial".
In ceea ce priveste propriul sau rol in ajutorarea clientilorvinovati de evaziune fiscala, Elmer a spus ca "nu mi-am dat seamade ceea ce se intampla". El a adaugat ca a descoperit evaziuneafiscala in 2002 si a decis sa faca publica situatia.

Julius Baer infirma aceasta varianta. Banca anunta ca Elmer a furatin 2002 date interne ale bancii si date privind clientii, inacelasi an in care a fost concediat, dupa ce a pus la indoialaactivitatile bancii la scurt timp dupa ce nu a fost luat inconsiderare pentru o promovare. La un an dupa acest eveniment els-a mutat in Mauritius.
"La scurt timp dupa ce a parasit Julius Baer Group in 2002, Elmer,aflat in insulele Cayman, deranjat ca a fost disponibilizat si canu a putut primi la plecare o suma de bani multumitoare din punctulsau de vedere, a inceput sa discrediteze grupul Julius Baer sianumiti clienti ai grupului", potrivit bancii.
Fostul bancher urmeaza sa mearga la Dusseldorf, Germania pentru ase intalni cu autoritatile fiscale, care il vor cazaintr-un hotelde cinci stele, pentru a le divulga numele unor clienti secreti aibancii.
Elmer se alatura astfel grupului de "tradatori", alaturi de BradleyBirkenfeld - fostul bancher al UBS care a dezvaluit secrete dinculisele grupului, dezvaluiri ce au fortat grupul sa incheie unacord cu guvernul SUA, si de Heinrich Kieber - fost functionar alLTG Group, Liechtenstein Royal Bank, care a furat date privindclientii grupului pe care le-a furnizat autoritatilor americane sieuropene.

Elmer a ajuns in centrul atentiei deoarece Fiscul si Departamentulde Justitie, prin intermediul strategiei "e nevoie de un tradatorpentru a prinde un hot", incurajeaza insiderii care sunt angajatiin activitati ilegale sa dezvaluie secretele angajatorului.
Dovezile pe care fostul bancher le va prezenta - documente privindsituatia interna a bancii si date ale clientilor - sunt potrivitanchetatorilor utile autoritatilor americane care doresc sasolutioneze problema evaziunii fiscale. In aceste documente segasesc date din perioada 1997 - 2002, despre mai mult de 100 decompanii financiare, zeci de firme si fonduri de hedging si peste1.300 de persoane fizice.
Elmer spune ca in documentele sale este evidentiat rolul secret pecare companiile americane de management al investitiilor l-au jucatin ajutorarea clientilor americani, europeni sau sud-americani,care doareau sa evite plata de taxe si impozite, trimitandu-i peacestia la Julius Baer.
Fiscul a refuzat sa ofere comentarii privind situatia lui Elemer,insa a anuntat ca "investigheaza si alte banci care au ajutatamericanii sa pacaleasca autoritatile si sa nu plateasca taxe", nudoar UBS.
Anul trecut, 14.700 de americani bogati, multi dintre ei clienti aiUBS, si-au facut publice conturile secrete.
Nimic nu pare sa indice ca Julius Baer, o banca privata veche de120 de ani, a intrat in vizorul Fiscului. Grupul elvetian estecunoscut ca fiind extrem de "zgarcit" cu informatiile pe care leface publice. Presedintele consiliului director, Raymond J. Baer,le-a spus in aprilie 2009 actionarilor ca "scenariul conform caruiacetatenii trebuie sa devina totalmente transparenti nu trebuie sadevina realitate".

Julius Baer, cu seidul in Zurich, a avut profit de peste 245 mil.dolari in primul semestru din 2009. Elmer a lucrat pentru JuliusBaer timp de aproape 20 de ani, primii 15 in Elvetia, iar urmatoriica director operational al Julius Baer Bank and Trust in InsuleleCayman - incepand cu 1994.
In 2005, autoritatile elvetiene l-au arestat pe Elmer pentru oscurta perioada, acuzandu-l ca a incalcat legile secretului bancarelvetian. Acum, el a intrat din nou in vizorul autoritatilor,acestea investigand daca el a furat sau nu documentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO