ZF 24

De ce a intrat frica în oasele consumului?

De ce a intrat frica în oasele consumului?

Autor: Cristian Hostiuc

06.08.2013, 18:41 7812

Ceva nu merge. Datele macroeconomice nu arată rău deloc, creşterea economică probabil că va depăşi 2%, cursul valutar leu-euro este stabil, dobânzile la lei au atins minime istorice, costul împrumuturilor în euro este la minim, exporturile sunt în creştere, nu avem un an cumplit de secetă ca în 2012, ci dimpotrivă, deficitul de cont curent nu mai reprezintă de mult o problemă, salariile în sectorul de stat au crescut injectând în economie aproape un miliard de euro în plus, situaţia din Europa s-a mai liniştit, iar guvernul este stabil având o majoritate de 70% ca niciodată. Dar consumul nu creşte. După un uşor plus la începutul anului, jumătatea anului a încheiat-o cu un minus de 1%.

„Exporturile nete au constituit motorul creşterii economice în primul trimestru, punându-şi amprenta asupra evoluţiilor favorabile ale producţiei industriei prelucrătoare şi ale contului curent. Se remarcă însă o cvasistagnare a consumului final, în timp ce dinamica anuală reală a împrumuturilor acordate sectorului privat rămâne în teritoriul negativ“, a spus ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu citând declaraţia oficială a Băncii Naţionale după şedinţă de politică monetară prin care a scăzut dobânda de la 5% la 4,5%, nivel minim istoric după 1989. Acum 20 de ani dobânda era de 70%.

Nu există zi în care fie vânzătorii, fie patronii, fie managerii să nu se plângă că vânzările merg prost ca niciodată, că portofelul sau cardul consumatorului este strâns de tot, rezumându-se doar la strictul necesar. Asta se vede şi în veniturile bugetare, adică în taxele şi impozitele luate pe consum.

Nimeni nu face un pas înainte, nici clienţii, nici antreprenorii sau companiile. Toţi îşi drămuiesc cheltuielile la strictul necesar ca şi cum s-ar aştepta la ceva rău pentru ziua de mâine, nu la ceva bun. Sectorul privat angajează foarte puţin sau chiar deloc şi nici nu plusează cu o majorare de salarii pentru angajaţi pentru că ştie că opţiunile acestora de locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite sunt extrem de limitate. Aşa că toată lumea a intrat cu bugetele la conservare.

A intrat frica în oasele consumului, dar nu neapărat pe fondul unei lipse de bani, ci pe fondul unei neîncrederi pentru viitor. De ce? De unde vine această ruptură între datele macroeconomice şi sentimentul în piaţă?

Isărescu vorbeşte despre faptul că inflaţia scade mai repede decât estimările, ceea ce a determinat Banca Naţională să reducă dobânda cu speranţa că şi băncile îi vor urma această mişcare. Guvernatorul spune chiar că sunt premise pentru accelerarea creşterii economice. Acum o lună premierul Ponta a prezentat un plan de investiţii de 10 miliarde de euro şi 50.000 de locuri de muncă în plus care ar fi trebuit să aducă entuziasmul în economie. Atâtea mesaje pozitive privind evoluţia economiei nu am văzut de mult. Dar undeva este rupt firul, pentru că cei care formează piaţa internă, începând de la jucători până la consumatori, nu cred acelaşi lucru. Frica pentru ziua de mâine continuă să fie mult mai puternică decât încrederea. Cine şi ce poate întoarce acest lucru?

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO