ZF 24

Dacă piaţa valutară ar fi un animal, care ar fi acesta? „Găină leneşă”, „pisică mare cu dureri de dinţi” sau „peştişorul de aur fără memorie”, vin răspunsurile traderilor

Dacă piaţa valutară ar fi un animal, care ar fi...

Autor: Luiza Chiroiu

13.06.2015, 16:00 349

Prognozele analiştilor au fost date peste cap de mişcările haotice de pe pieţele valutare din ultima vreme, economiştii ajungând să apeleze la figuri de stil cu animale pentru a descrie evoluţia cursului de schimb valutar. Pieţele sunt „o găină leneşă, capabilă să facă un ou de aur, dar care foarte des doar cotcodăceşte”, spune Matthew Cobon, administrator de fonduri la Columbia Threadneedle, în timp ce Peter Kinsella, analist la Commerzbank, consideră că pieţele seamănă cu „peştişorul de aur care înoată de colo-colo în întuneric, fără să-şi amintească nimic.”

Volatilitatea crescută de pe pieţe este un adevărat dezastru pentru acurateţea prognozelor analiştilor. Cu doar câteva luni în urmă, aceştia anticipau că euro se va devaloriza rapid, chiar până la paritate cu dolarul, însă încetinirea ritmului de creştere a economiei SUA a dus la deprecierea monedei americane, scrie Financial Times.

„E greu să faci orice fel de estimări într-un mediu volatil. Dar face parte din fişa postului. Până la urmă, treaba noastră este să vedem prin această ceaţă”, afirmă Jane Foley, analist la Rabobank.

Foley descrie piaţa valutară drept „o pisică mare cu dureri de dinţi”, uneori calmă, iar alteori cu toane şi imprevizibilă.

„Volatilitatea a fost foarte crescută, dar nu sunt trenduri pe care să ne putem baza”, spune David Woo, analist al pieţei monetare la Bank of America.

Steven Englander, analist la Citigroup, spune că ceea ce numesc oamenii azi „volatilitate” nu este decât un alt termen pentru „lichiditate”, care se află la un nivel foarte scăzut. Iar următoarele luni se anunţă a fi şi mai grele, întrucât vara este perioada tradiţională în care fluxul de lichidităţi încetineşte.

Ce îi încurcă pe analişti este o serie de indicatori economici care par că se bat cap în cap. Woo include pe această listă divergenţa dintre veniturile gospodăriilor americane şi cheltuieli, vânzarea masivă de obligaţiuni în contextul unor date pozitive legate de economia zonei euro şi convergenţa ratelor inflaţiei din SUA şi Europa, când acestea ar fi trebuit să o ia în direcţii opuse.
Pe de altă parte, afirmă Kinsella, problema este că pieţele aşteaptă rezultate doar pe termen scurt şi ignoră problemele de profunzime ale economiei globale.

„Oamenii nu mai au răbdare sub nicio formă. Există o creştere a randamentelor obligaţiunilor. Chiar credeţi că asta va schimba perspectivele extrem de slabe pentru zona euro, unde rata şomajului depăşeşte 11%?”, spune Kinsella.

Alţii analişti, cum este David Bloom, economist la HSBC, sugerează că mişcările pieţei sunt determinate acum doar de frică.

„Când teama conduce piaţa, nu vrei să înoţi împotriva curentului. Când toată lumea zice că perechea euro/dolar merge în sus, cumperi. Când toţi spun că o ia la vale, vinzi. Şi ai face bine să nu blufezi cu băncile centrale. Pentru mişcările de pe piaţa valutară, mai bine urmezi semnalele băncilor centrale”, spune Bloom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO