ZF 24

Cum trebuiau convinşi oamenii să respecte reguile de protecţie în timpul pandemiei din 1918: „Facem apel la patriotism şi vă rugăm să cooperaţi cu noi prin purtarea unei măşti”

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2020, 12:25 754

Pe măsură ce Gripa Spaniolă mătura populaţia Statelor Unite în 1918 şi 1919, măştile faciale au devenit omniprezente în prevenirea răspândirii bolii, situaţie asemănătoare perioadei actuale, scrie Business Insider.

Totuşi, mulţi americani au refuzat purtarea măştilor în 1918, spunând că măsurile impuse de guvern le violau libertăţile civile. În acelaşi an, a fost înfiinţată în San Francisco „Liga Anti-Măşti”.

Aparent, bărbaţii erau mult mai greu de convins decât femeile.

Unii bărbaţi asociau măştile cu feminitatea, iar obiceiuri precum scuipatul, tuşitul neglijent şi alte activităţi nesănătoase făceau din bărbaţi „veriga slabă a disciplinei sanitare” în timpul pandemiei din 1918, potrivit unui raport publicat în 2010 de Biblioteca Naţională de Medicină din SUA. Aşa că liderii din domeniul medicinei au rebranduit igiena personală drept o expunere a spiritului patriotic.

„Pandemia de gripă a oferit un moment de învăţătură în care rezistenţa masculină la regulile de igienă asociate cu mamele şi profesoarele a putut fi înlocuită cu o formă nouă şi masculină de sănătate publică, cufundată în disciplină, patriotism şi responsabilitate personală”, reiese din raport.

O sută de ani mai târziu, manifestaţiile încă sunt în floare pe teritoriul Statelor Unite. Mii de americani protestează împotriva măsurilor de carantină impuse de guvern, refuzând să poarte măşti în aceeaşi idee conform căreia le sunt refuzate libertăţile civile.

Gripa Spaniolă a fost una dintre cele mai rele pandemii din istorie, omorând până la 50 de milioane de oameni la nivel mondial.

Una dintre măsurile de precauţie răspândite de-a lungul Statelor Unite a fost folosirea măştilor faciale sau acoperirea gurii cu o batistă, majoritatea afişelor de promovare a măsurilor înfăţişând băieţi sau bărbaţi.

„Facem apel la patriotismul vostru şi vă rugăm să cooperaţi cu noi într-un efort comun de eradicare a gripei spaniole din Portland prin purtarea unei măşti”, scria un ziar din Oregon.

În timpul pandemiei din 2020, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă folosirea măştilor pentru a controla numărul de infecţii. Însă ceea ce a funcţionat în 1918 şi 1919 a fost impunerea şi menţinerea măsurilor de distanţare socială.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO