ZF 24

Cum funcţionează un reactor nuclear

Cum funcţionează un reactor nuclear

Autor: Gândul

13.03.2011, 20:00 3469

Reactoarele nucleare funcţionează pe principiul că fisiuneanucleară (ruperea unui atom greu în mai mulţi atomi uşori) degajăcăldură, care poate fi utilizată pentru a transforma apa în vapori,scrie BBC. Vaporii vor alimenta turbina, care va transforma energialor în energie mecanică.

Un reactor nuclear tipic foloseşte uraniu îmbogăţit, sub formaunor "granule" mari cât o monedă şi lungi de 2,5 cm. Granulele suntţinute într-o cameră bine presurizată şi foarte bine izolată.

În multe centrale, camera cu uraniu este ţinută sub apă, pentrua nu risca supraîncălzirea. În altele, se foloseşte dioxid decarbon sau metal lichid, în acelaşi scop.

Pentru a se produce reacţia de fisiune a atomilor de uraniu,elementul trebuie să se afle în stare "critică". Adică uraniultrebuie să fie suficient de îmbogăţit (cu o concentraţieradioactivă mai mare) încât să permită apariţia unei reacţii defisiune în lanţ, care să se auto-susţină.Citiţi mai mult desprecum funcţionează un reactornuclear pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO