ZF 24

Cum creşti cu 30% în criză? Faci înconjurul Pământului de 16 ori, aterizezi în China şi Uzbekistan şi te diversifici

Cum creşti cu 30% în criză? Faci înconjurul...

Autor: Roxana Petrescu

01.03.2014, 09:35 747

„Anul acesta va fi mai dificil decât anul trecut“, spune Corneliu Bodea, vicepreşedintele Adrem Invest, companie specializată în aplicaţii industriale care în 2013 a ajuns la afaceri de peste 50 de milioane de euro după o creştere de 30% şi o marjă de profit de 10%. Pentru a aduce această creştere de 30%, cei doi fraţi care controlează Adrem Invest, Adrian şi Corneliu Bodea, au călătorit în 2013 peste 400.000 de mile cu avionul, adică au făcut înconjurul pământului de 16 ori, dar de cele mai multe dăţi s-au oprit în China, piaţă care le-a adus peste 10 milioane de euro. Drumurile celor doi cel mai probabil se vor înteţi în urmatorii cinci ani, în contextul în care pe termen lung ţinta de afaceri a Adrem Invest s-a mutat la 100 de milioane de euro.

„Anul trecut am avut o creştere de circa 30%, aşa că am ajuns la o cifră de afaceri de circa 50-52 de milioane de euro de la cele 40 de milioane de euro cu care am închis anul 2012. Marja de profit a fost de 10%. Aceasta este ţinta noastră în fiecare an, dar anul trecut am atins-o cu greu. Ne-am luptat pentru ea. S-a produs o schimbare în sursa veniturilor pentru noi, creşterea venind exclusiv din exporturi. Pe pieţele internaţionale însă lucrezi cu marje mici. Una este să lucrezi în România, alta este să lucrezi în China. Anul trecut de exemplu am făcut 400.000 de mile cu transportul aerian, iar astea sunt toate costuri“, spune Corneliu Bodea.
 
Potrivit acestuia, din exporturi în China, Uzbekistan, Coreea de Sud sau SUA, compania a încasat anul trecut circa 20 de milioane de euro, adică aproximativ 40% din cifra de afaceri. În 2012, exporturile reprezentau 20% din cifra de afaceri. 
 
Lucrările cu care Adrem se duce la export constau în echipamente şi soluţii produse şi gândite local, în Bucureşti, într-o hală de producţie la Sema Park, hală care de doi ani se îmbogăţeşte constant cu utilaje proaspete şi cu angajaţi noi.
 
O ţesătură de fabrici mici
 
„Noi avem o fabrică la Sema Park în care în 2012 aveam 30 de muncitori. Acum avem 60 de oameni, am cumpărăt utilaje şi maşini noi. Practic, construim industria de la zero. Aici am investit în ultimii doi ani de zile peste un milion de euro.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO