ZF 24

Cum au furat opt persoane acţiuni de 200.000 de euro din contul şefei misiunii IFC în România

Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a IFC: Întrucât nu am analiza făcută de ASF, nu mă pot hazarda în aprecieri, dar având în vedere că paguba nu mi-a fost acoperită, vreau să cred că ancheta nu este încheiată. Într-o piaţă regle­mentată, nu cred că este normal ca un investitor să nu fie protejat îm­potriva acestor riscuri de către ju­cătorii insti­tuţionali implicaţi şi de reglementator. Mediafax Foto

Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a IFC: Întrucât nu am analiza făcută de ASF, nu mă pot hazarda în aprecieri, dar având în vedere că paguba nu mi-a fost acoperită, vreau să cred că ancheta nu este încheiată. Într-o piaţă regle­mentată, nu cred că este normal ca un investitor să nu fie protejat îm­potriva acestor riscuri de către ju­cătorii insti­tuţionali implicaţi şi de reglementator. Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

19.09.2013, 20:16 3054

Cazul furtului de acţiuni este pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzaţi fiind deja în arest, şi reprezintă un precedent periculos pentru piaţa locală de capital în ceea ce priveşte vulnerabilitatea investitorilor în faţa unor furturi şi înşelăciuni.

Contactată de Ziarul Financiar, Ana Maria Mihăescu a comentat astfel situaţia:
„În legătură cu solicitarea dvs. vă pot spune că am sesizat furtul acţiunilor în aprile când am solicitat un extras de la Depozitarul Central. Furtul, potrivit extrasului, a avut loc în februarie, prin Actinvest, societate la care eu nu aveam cont. Am alertat poliţia şi ASF. Ancheta poliţiei s-a încheiat cu trimiterea în judecată a unor persoane pe care nu le cunosc iar eu sunt parte vătămată la proces. ASF la rândul său a făcut o anchetă prin care a identificat persoane ce nu au respectat legislaţia în vigoare şi a amendat brokerii în cauză. Întrucât nu am analiza făcută de ASF, nu mă pot hazarda în aprecieri, dar având în vedere că paguba nu mi-a fost acoperită, vreau să cred că ancheta nu este încheiată. Într-o piaţă regle­mentată, nu cred că este normal ca un investitor să nu fie protejat îm­potriva acestor riscuri de către ju­cătorii insti­tuţionali implicaţi şi de reglementator.“

Pe 25 iulie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au trimis în judecată un număr de opt inculpaţi, dintre care trei în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi uz de fals, pentru un prejudiciu de peste 900.000 de lei adus Anei Maria Mihăescu. Cei opt inculpaţi sunt Fleşer Ştefan Adrian, Macovei Nicolae Paul, Galea Livia, Corcoveanu Mihai, Ioniţă Dorel, Pungilă Ioan, Koteles Bogdan Belu şi Hantiu Aron. Unul dintre inculpaţi, asupra căruia a fost emisă decizie de arest, a fugit din ţară. Cei opt riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare.

Pe 30 iulie, Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară a sancţionat cu amen­zi în valoare cumulată de 52.000 de lei pe cele două conducătoare ale firmei de brokeraj Actinvest din Braşov (Adriana Speriatu şi Daniela Boeriu) şi pe încă doi brokeri ai firmei (Adrian Dia­conescu şi Claudiu Adrian Po­co­rea), motivând că brokerii au dat dovadă de neglijenţă şi nu au realizat identificarea clientului, acţionând în relaţia cu acesta ca într-o relaţie la distanţă, şi nici nu au fost puşi în alertă de tranzacţiile mari pe care acest client le executa într-o perioadă scurtă de timp.


Cum anume a fost posibil acest furt?

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, instanţa unde se judecă cazul, la începutul acestui an doi dintre inculpaţi, dintre care Galea Livia, singura femeie din grupul infracţional, s-au prezentat la sediul societăţii de brokeraj Carpatica Invest cu un buletin falsificat după cel al Anei Maria Mihăescu şi au cerut brokerilor să ceară de la De­pozitarul Central un extras de cont cu situaţia detaliată a acţiunilor pe care aceasta le deţine. Ac­ţiunile sunt păstrate în con­turile De­po­zitarului Cen­tral dacă investi­torul a primit res­pec­tivele acţiuni în urma cuponiadei şi nu le tranzac­ţionează pe bursă. Pentru a le vinde pe bursă, acţiunile trebuie mutate din contul Depozitarului în cel al unui broker.

Galea Livia a pretins că e Ana Maria Mihăescu, iar cel de-al doilea incul­pat - nepotul acesteia. Brokerii de la Carpatica Invest nu şi-au dat seama că buletinul e fals şi au eliberat extrasul de cont. Şefa misiunii din România a IFC avea acţiuni la SIF Muntenia şi la SIF Transilvania.

Cu extrasul de cont, inculpaţii s-au dus la o altă societate de brokeraj, respectiv Actinvest din Braşov, de unde au dat ordinele de vânzare. Inculpaţii au deschis la societatea de brokeraj Actinvest un cont de tranzacţionare nou pe numele Anei Maria Mihăescu folosindu-se de buletinul fals. Mai mult, falsul era atât de bine realizat încât nici lucrătorii de la banca Raiffeisen Bank nu şi-au dat seama. Inculpaţii au deschis un cont bancar la Raiffeisen Bank pentru a încasa banii din vânzarea acţiunilor. Vânzarea acţiunilor s-a realizat pe parcusul a două luni, prin tranzacţii repetate pe parcursul a două luni.

Potrivit procurorilor, în acest timp victima nu ştia nimic şi ar fi aflat de furt abia în aprilie când ar fi vrut să participe la AGA SIF Muntenia şi nu a putut pentru că a primit o notificare că nu mai este acţionar.

Ana Maria Mihăescu este soţia lui Teodor Mihăescu, fost preşedinte al Muntenia Invest, firma care adminis­trează activele SIF Muntenia.


Principala vină a brokerilor este neglijenţa

Potrivit procurorilor, din pro­batoriul făcut nu reise că firma Actinvest ar fi fost complice la furt şi astfel nu a fost pusă sub acuzare. Reprezentanţii Actinvest nu au putut fi contactaţi ieri de Ziarul Financiar.

Actinvest este firma de brokeraj prin care tranzacţionează SIF Transil­vania şi în primele opt luni ale anului a intermediat tranzacţii de 401 mil. lei, clasându-se pe locul opt în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piaţă de 3,56%. În 2010, Daniela Boeriu, directorul general al Actinvest, a candidat pentru un loc în consiliul de administraţie al Depozitarului Central.

Întrebată dacă în urma acestui furt ASF are în plan să întărească regulile ce stabilesc modul în care brokerii trebuie să identifice clienţii, Claudia Sava, direc­tor în cadrul ASF, a răspuns: „În pre­zent, există regulamente extrem de stricte care stabilesc procedurile prin care brokerii trebuie să lucreze cu clienţii. Brokerii de la Actinvest nu au res­pectat aceste prevederi şi au fost neglijenţi. Furtul a fost posibil din cauza negli­jenţei personale a intermediarului, iar noi am amendat firma pentru aceste greşeli“.

Cele două conducătoare ale Actin­vest au primit fiecare amendă de câte 15.000 de lei. În motivarea amenzilor, ASF a scris: „Faptul că încă din prima zi a relaţiei contractuale a S.S.I.F. Actinvest S.A. cu un client al societăţii, acesta a emis un număr semnificativ de ordine de tranzacţionare acţiuni (doar de vânzare) realizând tranzacţii cu cantităţi de acţiuni neobişnuit de mari, a căror valoare de piaţă cumulată depăşea 900.000 de lei, faptul că respectivul client a solicitat retragerea sumelor de bani rezultate din vânzarea acţiunilor imediat ce acestea erau disponibile în contul său la intermediar, faptul că extrasul de cont bancar prezentat de către client pentru a fi utilizat în relaţia cu intermediarul arăta un cont nou deschis, se constată faptul că Actinvest a deţinut elemente suficiente în baza cărora să considere că tranzacţiile realizate de către respec­tivul client sunt neobişnuit de mari şi nu se circumscriu tipologiei obişnuite unui astfel de client. În baza acestor ele­mente, societatea trebuia să acorde o atenţie deosebită opera­ţiunilor reali­za­te de acest client, fapt ce nu a fost rea­lizat“.

Ancheta furtului este încă în curs şi rămân multe semne de întrebare cu privire la acest caz: de unde a făcut rost falsificatorul de datele de identificare a buletinului, de unde ştiau inculpaţii că şefa IFC România deţinea acţiuni la SIF-uri şi, cel mai important, mai sunt şi alte victime ale grupului?

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO