ZF 24

Cum arată Teatrul Naţional din Bucureşti după lucrări de reabilitare de 60 mil. euro. Galerie FOTO

După ce recepţia clădirii Teatrului Naţional va fi făcută pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispoziţie încă trei luni pentru a realiza finisajele. Foto: Silviu Matei

După ce recepţia clădirii Teatrului Naţional va fi făcută pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispoziţie încă trei luni pentru a realiza finisajele. Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu, Ovidiu Bărbulesccu

11.11.2014, 00:02 3136

Clădirea Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a cărei reabilitare şi extindere a început în 2011 şi a costat 60 de milioane de euro, a fost inaugurată ieri, deşi recepţia imobiliului nu a fost realizată încă, iar constructorul mai are de făcut finisajele.

„Primul spectacol pe scena Sălii Mari va avea loc puţin mai târziu, pentru că utilarea tehnică a scenei trebuie făcută în detaliu, există întotdeauna o perioadă de probe obligatorii, probe care sunt cerute de inspecţia tehnică“, a spus Ion Caramitru, directorul TNB. După ce recepţia clădirii va fi făcută pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispoziţie încă trei luni pentru a realiza finisajele.

TNB va avea în urma reabilitării şapte săli de spectacole (Sala Mare - 900 de locuri, Sala Mică - 250 de locuri, Sala Studio -598 de locuri, Sala Atelier -300 de locuri, Sala Pictura 286 de locuri, Sala Media şi Amfiteatrul în aer liber), dintre care patru noi. Unul dintre aceste spaţii se va afla pe acoperiş, pentru reprezentaţii de vară, iar o sală este destinată exclusiv tinerilor.

Proiectul de reabilitare a clădirii TNB, aflat în centrul Capitalei, în Piaţa Universităţii, a costat circa 60 de milioane de euro şi trebuia finalizat încă de anul trecut. Investiţia a fost acoperită din bani de la bugetul de stat, dar şi dintr-un împrumut extern contractat în 2007 de guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE).

Construcţia a fost realizată de consorţiul format din Aedificia Carpaţi, companie controlată de omul de afaceri Petre Badea, şi Romtest Electronic, deţinută de omul de afaceri Ion Tudoran, potrivit informaţiilor ZF. Clădirea TNB a fost realizată după modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, urmând să fie transformată într-un centru cultural care să fie deschis de dimineaţa până seara târziu.

Proiectarea clădirii TNB din Piaţa Universităţii a început în 1963, însă teatrul a început să funcţioneze în acest sediu zece ani mai târziu, fiind inaugurate pe rând trei săli: Sala Mare, Sala Studio şi Sala Atelier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO