ZF 24

Cu cât se vor „ieftini“ acţiunile de pe bursă în urma reducerii blocului de tranzacţionare? SIF-urile vor fi şi de 50 de ori mai accesibile

Cu cât se vor „ieftini“ acţiunile de pe bursă în...

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

22.04.2014, 10:02 2145

Cu 2.600 de lei teoretic un investitor ar putea să cumpere de săptămâna viitoare acţiuni la toţi cei 80 de emitenţi de pe bursă, faţă de 17.500 de lei cât are nevoie în prezent.

Conducerea Bursei de Va­lori Bucureşti (BVB) a de­cis ca începând cu data de 28 aprilie să reducă blo­cu­rile de tranzacţionare pen­tru majoritatea acţiunilor de pe bursă cu scopul de a face titlurile com­pa­niilor listate mai accesibile micilor in­ves­titori.

Spre exemplu, dacă în prezent un in­vestitor este obligat să cumpere mini­mum un pachet de 500 de titluri Zentiva (SCD) care costă la preţul actual de pe bursă 580 de lei, începând de săptămâna viitoare va putea să cumpere minimum 10 acţiuni pentru care să plătească în jur de 11,6 lei, sumă de 50 de ori mai mică.

Investiţia minimă pentru achiziţia unui pachet de acţiuni se va reduce cel mai mult în cazul producătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), unde un pachet de 500 de ac­ţiuni costă în prezent 1.150 de lei, dar înce­pând din 28 aprilie in­ves­titorii vor putea să cum­pere numai 10 titluri în valoare de 23 de lei.

De săptămâna vi­itoa­re investitorii vor putea să cumpere titluri SIF Oltenia (SIF5) sau Banca Transilvania (TLV) cu 19,28 lei şi res­pectiv 18 lei, în condiţiile în care până acum tre­buiau să scoată din bu­zunar minimum 964 de lei şi respectiv 898 de lei.

Alte titluri importante care se vor „ieftini“ pe bursă sunt OMV Petrom (SNP), unde investiţia minimă va coborî la 45,18 lei de la 225,9 lei, Transelec­trica (TEL), toate SIF-urile, Bio­farm (BIO) sau Antibiotice Iaşi (ATB).

Principalul beneficiu al diminuării blo­curilor de tranzacţionare este faptul că investitorii pot să se diversifice mult mai uşor, adică să nu depindă de evo­luţia uneia sau a două acţiuni. Spre exem­plu, dacă un investitor care dis­pune de o sumă limitată de bani, să spunem 2.600 de lei, el ar putea teoretic să cumpere de săptămâna viitoare pa­chete minime de acţiuni la toate com­pa­niile de pe bursă, în număr de 80 de emi­tenţi, potrivit unui calcul al ZF. An­terior ca să facă acelaşi lucru un in­ves­titor ar fi avut nevoie de o sumă mult mai mare, respectiv minimum 17.500 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO