ZF 24

Cristiana Bogăţeanu, inventeaza.ro: Copiii trebuie să înveţe încă din şcoală despre roboţi, pentru că îi ajută la programare, mecanică sau electronică

Cristiana Bogăţeanu, inventeaza.ro  „Copiii noştri învaţă formule peste formule, însă nu ajung să vadă niciodată cum se face, de exemplu, un circuit electronic sau nu înţeleg cu adevărat de la şcoală cum funcţio­nează uşile cu senzori de la magazine decât dac­ă îşi întreabă părintele şi dacă acesta ştie să îi explice”

Cristiana Bogăţeanu, inventeaza.ro „Copiii noştri învaţă formule peste formule, însă nu ajung să vadă niciodată cum se face, de exemplu, un circuit electronic sau nu înţeleg cu adevărat de la şcoală cum funcţio­nează uşile cu senzori de la magazine decât dac­ă îşi întreabă părintele şi dacă acesta ştie să îi explice”

Autor: Ioana Nita

31.07.2016, 13:01 861

Numărul locurilor de muncă din domeniul IT creşte constant an de an, specialiştii anticipând că în viitor 90% din joburile existente vor necesita competenţe tehnice.

Astfel, pentru generaţiile aflate în prezent în câmpul muncii, traningurile şi cursurile pentru asimilarea noilor concepte şi tehnologii reprezintă soluţia pentru adaptarea la cerinţele actuale de pe piaţa forţei de muncă. Însă, în cazul generaţiilor viitoare – copii aflaţi acum la grădiniţă, şcoală sau liceu, e nevoie de instruire încă din clasele primare, lucru care momentan nu se întâmplă.

„Acum mai mult ca niciodată, copii şi adolescenţii au nevoie de a învăţa lucruri noi, însă la nivel practic, din ce se întâmplă în «epoca tehnologiei». Şcolile nu oferă un program integrat în acest sens de tipul unui proiect care de exemplu să fie început de profesorul de matematică, continuat de profesorul de fizică şi terminat de profesorul de chimie. Copiii noştri învaţă formule peste formule, însă nu ajung să vadă niciodată cum se face, de exemplu, un circuit electronic sau nu înţeleg cu adevărat de la şcoală cum funcţio­nează uşile cu senzori de la magazine decât dacă îşi întreabă părintele şi dacă acesta ştie să îi explice”, a punctat Cristiana Bogăţeanu, co­fondator inventeaza.ro, o aca­de­mie informală care oferă cursuri tehnice practice tinerilor.

Mai precis, aceştia au posibilitatea de a interacţiona cu roboţii şi de a învăţa despre aceştia şi despre utilitatea lor în viaţa noastră de zi cu zi.

„Prin utilizarea unor activităţi de instruire non-formală este vizată stimularea spiritului de iniţiativă şi a dorinţei de acţiune în rândul tinerilor, care vor dobândi competenţe tehnice aplicabile în domenii variate (electronică, mecanică, lucrul pe o platformă open-source de tipul arduino, lucrul cu senzori, utilizarea software-ului pentru comanda Wi-Fi) şi toate acestea printr-o metodă de învăţare plăcută (educaţia non-formală - experimentare şi învă­ţare prin joacă)”. 

Ea a adăugat că prin intermediul roboticii se pot asimila noţiuni de programare, electro­nică şi mecanică, ce contribuie totodată şi la dez­vol­tarea personală a copiilor (analiza problemelor, găsirea unei rezolvări, adap­tabilitate).

Proiectul inventează.ro vine în completarea sistemului actual de învăţământ din România şi le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani posibilitatea de a-şi forma abilităţi tehnice prin intermediul cursu­rilor de robotică, pro­gra­mare şi inteligenţă artificială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO