ZF 24

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen: Băncile au capital şi lichiditate să crediteze, dar principalul risc vine de la creditul comercial. „Dacă se întâmplă refuzuri la plată, putem să intrăm în anumite arierate“

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen

Autor: Cristina Bellu

09.05.2020, 14:40 2117

♦ Raiffeisen Bank a acordat în ultimele cinci săptămâni credite în valoare totală de 1,5 mld. lei. pentru companii din farma, retail şi industria alimentară, energie şi HoReCa.

Cristian Sporiş, vicepreşedinte corporate banking în cadrul Raiffeisen Bank, consideră că momentul actual poate reprezenta o oportunitate pentru multe dintre businessurile locale în contextul în care statul şi bancile au posibilitatea să susţină financiar noi proiecte de investiţii prin intermediul programelor de finanţare, comparativ cu situaţia existentă în perioada crizei izbucnită în 2008/2009, dar indică drept problemă principală modul în care creditele comerciale, care au o pondere ridicată în bilanţurile companiilor, reuşesc sau nu să fie onorate de operatorii economici.

„Personal, cel mai mare risc în momentul de faţă nu-l văd din perspectiva creditului bancar. Băncile şi-au învăţat lecţiile în criza precedentă (2008-2009 -n.red.), iar acum toate au şi capital şi lichiditate pentru a fi în măsură să crediteze, să facă business în continuare. Riscul cel mai mare este la creditul comercial care este extrem de mare în bilanţurile companiilor şi, dacă aici se întâmplă refuzuri la plată de exemplu, există marele risc să intrăm în anumite arierate aşa cum s-a întâmplat în perioada ‘97-’99“, a spus Cristian Sporiş în cadrul videoconferinţei „Branduri româneşti pentru revenirea din criză“, organizată recent de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO