Caută doar în titlu
ZF 24

Creditarea ipotecară a înregistrat o creştere de circa 24% în T1/2020, la peste 3,4 mld. lei, maximul ultimului deceniu. Doar în martie au fost acordate ipotecare de circa 1,3 mld. lei. Dobânda medie la creditele ipotecare a ajuns la 5,75%

♦ Volumul creditelor ipotecare în lei şi euro a depăşit 1,16 mld. lei în ianuarie, în februarie a fost de circa 1 mld. lei, în timp ce în martie volumul finanţărilor s-a apropiat de 1,3 mld. lei ♦ În tot anul 2019, creditele noi ipotecare în lei şi euro au ajuns la 13,7 mld. lei, un nivel comparabil cu cel din 2018.

Românii au contractat credite noi ipotecare în lei şi euro în valoare de aproape 3,45 mld. lei în primul trimestru (T1) din 2020, în creştere cu 673,8 mi­lioane de lei, respectiv cu 24,3% peste nivelul din primele trei luni din 2019.

Volumul creditelor ipotecare din primul trimestru din 2020 reprezintă cel mai mare volum din ultimul deceniu, pentru acest interval. În luna martie a fost înregistrat cel mai mare nivel al creditării ipotecare din acest an, de aproape 1,3 mld. lei. Faţă de martie 2019, creditele ipotecare noi au fost în martie 2020 în creştere cu mai mult de 35%.

Una dintre explicaţiile aduse de bancheri pentru volumul mare al creditării din luna mar­tie este că în această lună s-au finalizat multe cre­dite care au fost iniţiate înainte de de­clan­şarea crizei coronavirusului. În plus, starea de ur­genţă s-a declanşat de la jumătatea lunii mar­tie, în timp ce în primele două săptămâni din martie creditarea s-a derulat în condiţii normale. Cel mai probabil din luna aprilie se poate observa o încetinire a creditării având în ve­dere pandemia de COVID-19, care a impus pre­lungirea stării de urgenţă până la jumătatea lunii mai, activitatea bancară mutându-se în mediul online.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.