ZF 24

Creditarea de consum a făcut în primele două luni din 2020 un salt de aproape 47%, la peste 4 mld. lei, maximul ultimului deceniu. Din cauza crizei coronavirus, lunile de primăvară pot aduce o frânare a creditării

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

16.04.2020, 17:00 156

În timp ce în ianuarie volumul creditelor de consum s-a apropiat de 1,7 mld. lei, în februarie volumul finanţărilor a depăşit 2,3 mld. lei l Dobânda medie la creditele de consum a rămas peste 10% l În tot anul 2019, creditele noi de consum în lei şi euro au ajuns la 23,2 mld. lei, în creştere cu doar 3,6% faţă de 2018.

Românii au luat în primele două luni din 2020, îna­inte de declanşarea stă­rii de urgenţă, credite noi de consum în lei şi euro în valoare de peste 4 mld. lei, în creştere cu 1,28 mld. lei, respectiv cu aproape 47% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2019.

În condiţiile pandemiei de coro­na­virus, care a impus declararea stă­rii de ur­genţă la jumătatea lunii martie şi pre­lungirea acestei situaţii până la jumă­ta­tea lunii mai, cel mai probabil credi­tarea frânează în lunile de primăvară.

Pe de altă parte, pandemia de co­ro­na­virus, care impune carantină, izola­re la domiciliu sau internare pentru per­soa­nele contaminate, dar şi diminuarea acti­vităţii economice, care duce uneori chiar la închideri de firme şi la şomaj, teh­nic sau total, pune şi clienţii care au cre­dite la bănci în derulare în imposi­bilitatea obiectivă de a-şi achita ratele la împrumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO