ZF 24

Consiliul Concurenţei dă undă verde tranzacţiei prin care Emma Lambda, fond de investiţii ceh controlat de miliardarul Jiří Šmejc, vrea să preia producătorul local de gaze Stratum Energy. În 2023, fondul a preluat indirect şi CEZ Vânzare

Consiliul Concurenţei dă undă verde tranzacţiei prin...

Autor: Roxana Rosu

18.04.2024, 16:24 119

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Emma Lambda Limited, Cipru, fondul de investiţii ceh controlat de miliardarul Jiří Šmejc,  intenţionează să preia producătorul local de gaze Stratum Energy.

Tranzactia vizează achizitia firmelor Stratum Energy România LLC SUA, împreună cu Stratum Energy Romania LLC Wilmington, Sucursala Bucureşti şi subsidiarele acesteia, respectiv Stratum Construct RO S.R.L. România şi Stratum Production Romania, LLC, SUA.

Fondul Emma Lambda face parte din Grupul Emma, activ în sectorul energetic, al jocurilor de noroc, sectorul serviciilor medicale, farmaceutic, servicii comerciale digitale etc, în state precum Cipru, Republica Cehă, Republica Moldova, Serbia sau Ungaria.

În România, Grupul Emma controlează o serie de companii ce desfăşoară activităţi de furnizare şi distribuţie de gaze naturale, producţie, furnizare şi distribuţie de energie electrică şi producţie de energie de surse regenerabile (eolian şi solar).

La finele anului trecut, o companie din portofoliul Emma Capital, Premier Energy, a preluat furnizorul de energie CEZ Vânzare, care are 1,2 milioane de consumatori. Premier Energy a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate din România, în total, pe plan local fiind circa 9 milioane de consumatori. Premier Energy gestionează o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze.

Stratum Energy România  este un producător de gaze naturale ce operează perimetrul de gaze şi ţiţei din Poduri, delimitat de concesiunea Moineşti EV-1, în judeţul Bacău. 

Datele de pe platforma Termene.ro arată că în 2022 cifra de afaceri a Stratum Energy România a fost de 280 de milioane de lei şi compania a avut pierderi de circa 55 de milioane de lei.

Consiliul Concurenţei a constatat că această achzitie nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO