ZF 24

Consiliul Concurenţei analizează tarifele medicilor de familie şi ale spitalelor

Foto Silviu Matei

Bogdan Chiriţoiu

Autor: Andrei Cîrchelan

29.04.2013, 00:07 823

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concu­renţei, a anunţat că instituţia pe care o conduce va lansa o analiză a pieţei serviciilor medicale în general, în cazul medicilor existând „indicii că stabilesc în colegiu tarifele“ pentru prestaţiile pe care pacienţii le plătesc din buzunar.

„La medici avem ceva indicii că stabilesc în colegiu tarifele pentru prestaţii care nu sunt acoperite de contractul cadru, pe care pacienţii le plătesc din buzunar. Acolo se pare că, în unele judeţe cel puţin, au fost discuţii între medici legate de tarifele pe care să le practice, ceea ce s-ar putea să constatăm că e anticoncurenţial. Sunt cel puţin două ţări în UE care au sancţionat medicii pentru tipul ăsta de comportamente“, a spus Chiri­ţoiu pentru ZF. În România sunt peste 10.000 medici de familie, mare parte din serviciile lor fiind decontate de stat (prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate). Există însă şi servicii care sunt plătite direct de pacient, cum ar fi eliberarea de adeverinţe sau tipuri speciale de consultaţii, precum analizele şi consul­ta­ţiile pentru înscrierea copilului la grădiniţă sau la şcoală.

Analiza Consiliului va fi amplă, aici intrând şi spitalele publice. „Vom porni de la o premisă pe care o folosim pentru prima dată, şi anume tratarea ca agenţi economici a actorilor publici de pe piaţa serviciilor medicale, cum ar fi spitalele publice sau medicii de familie“, a spus Chiriţoiu.

În România sunt peste 350 de spitale publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO