ZF 24

Concurenţa a intrat pentru prima oară în birourile traderilor de cereale cu afaceri de 2 mld. euro: Sunt suspectaţi de înţelegeri la preţurile de achiziţie

Concurenţa a intrat pentru prima oară în birourile...

Autor: Gabriel Razi

23.08.2013, 00:06 50

Consiliul Concurenţei a declanşat ieri o investigaţie fără precedent pe piaţa locală a comerţului cu cereale privind posibile întelegeri pentru fixarea preţurilor de achiziţii. Inspectorii Concurenţei au intrat ieri dimineaţă în birourile din toată ţara a nouă dintre cele mai mari grupuri de comerţ agricol din România, companii cu afaceri cumulate de 2 miliarde de euro.

Traderii din birourile cărora au fost ridi­cate ieri documente sunt Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain.

„Având în vedere perisabilitatea pro­du­selor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anti­concurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare“, a declarat Bogdan Chiri­ţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituţia condusă în prezent de Chiri­ţo­iu a derulat în 2009 o anchetă sectorială pe pia­ţa grâului, un instrument pentru cu­noaş­terea mecanismelor pieţei, iar în anul urmă­tor instituţia a finalizat o anchetă privind miş­cări de cartelizare pe piaţa pâinii din Vrancea şi Maramureş. Până în prezent tra­derii de ce­reale nu au fost niciodată sancţio­naţi de Con­cu­renţă pentru înţelegeri privind preţurile.

Inspecţia declanşată ieri a fost pregătită de mai mult timp şi a demarat sub forma unor inspecţii inopinate şi simultane în bi­rou­rile marilor comercianţi de materii prime agricole.

Desantul vine într-o perioadă de vârf pe pia­ţa materiilor prime agricole, dar şi pe un fond de tensiuni între fermieri şi comercianţi.

În ultima lună traderii au fost în lumina reflectoarelor după ce Ameropa, Bunge şi Toepfer au reuşit o campanie-fulger de exporturi în Egipt la preţuri cu 20% mai mari decât cele de achiziţie din România.

În consecinţă, fermierii au trimis „săgeţi“ la adresa acestor companii acuzând înţele­geri ilicite privind plafonarea preţu­rilor ofe­rite astfel încât aceste grupuri să îşi maxi­mizeze marjele de profit din diferenţa celor două cotaţii.

Totul a culminat cu declaraţia publică de marţi a preşedintelui Traian Băsescu, care a îndemnat guvernul şi Consiliul Concu­renţei să ia măsuri pentru că „piaţa este dominată de patru-cinci companii mari“. Cine sunt însă traderii multinaţionali şi ce modele de business au?

Clubul „Umbrelor“

Podiumul comercianţilor de materiii pri­me agricole din România după cifra de afa­ceri este format din Cargill (462 mil. euro), Alfred Toepfer (424 mil. euro) şi Bunge (376 mil. euro prin două companii), trei dintre cei patru membri ai aşa-numitului grup inter­na­ţio­nal ABCD (Alfred Toepfer/ADM-Bunge-Cargill-Louis Dreyfus). Francezii de la Dreyfus au fost prezenţi şi ei anterior în România dar au făcut un pas în lateral, concentrându-se pe spaţiul ex-sovietic.

Aceste companii sunt cele care contro­lea­ză cea mai mare parte a comerţului cu materii prime în economia mondială, cu prezenţe din piaţa uleiului de palmier până în cea a rapiţei sau a bioetanolului.

Deşi au filosofii de busi­ness diferite, iar între aceste grupuri există o ade­vă­rată istorie a unei com­pe­tiţii acerbe, aproape toţi ju­cătorii adoptă o lege nescrisă a in­dus­triei: cea a discreţiei totale şi a unei comu­ni­cări li­mi­tate în public. Rarele declaraţii ale şefilor Cargill, Bunge sau ADM au însă forţa de a in­fluenţa jocul burselor de mărfuri din în­trea­ga lume. Influenţa ADM-Bunge-Cargill este explicabilă şi prin faptul că aceste corporaţii fac împreună afaceri la nivel mondial de 280 de miliarde de euro, de două ori cât Pro­du­sul Intern Brut al României de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO