ZF 24

Concedierile de la Fisc şi Interne au crescut nivelul contrabandei cu ţigări în ultimele două luni

Concedierile de la Fisc şi de la Interne au crescut nivelul contrabandei cu ţigări în ultimele două luni

Foto Tibi Bologh

Autor: Adelina Mihai

15.08.2011, 19:44 757

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la 15,7% în luna iulie, find cu 3,9% mai mare decât valoarea înregistrată în luna mai, potrivit informaţiilor furnizate de compania de cercetare de piaţă Novel.

"Cauzele pot fi multiple şi necesită o analiză serioasă: sezonalitatea, aşteptările cu privire la accize, scăderea preţurilor practicate pe piaţa neagră în paralel cu creşterea preţurilor legale şi de ce nu, demotivarea celor chemaţi să aplice legea, ca urmare a scăderii salariilor şi a proceselor de restructurare din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor", a spus Gilda Lazăr, director corporate affairs&communications în cadrul producătorului de ţigarete JTI România.

În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, ca urmare a creşterii accizelor la ţigarete.

În 2010, comparativ cu 2009, piaţa legală a scăzut la 22,7 miliarde de ţigarete, în timp ce piaţa ilegală a crescut cu 8,7 miliarde de ţigarete, reprezentând 27% din consumul total. Producătorii de ţigarete spun că în fiecare zi a anului trecut au intrat 3,5 containere de ţigări ilegale în România, ceea ce a determinat ca bugetul de stat să "rateze" o colectare de 900 de milioane de euro, cu 90% mai mare decât în 2009.

"Un singur punct procentual recuperat de piaţă legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro", a spus Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs în cadrul BAT România.

Piaţa ţigaretelor, estimată la peste 2 miliarde de euro, este reprezentată de afacerile a trei companii de talie internaţională - British American Tobacco, Philip Morris şi JTI - care controlează cel mai mare segment din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG). Reprezentanţii celor trei companii spun că anul trecut au contribuit la bugetul de stat cu circa 2,5 miliarde de euro, bani reprezentaţi de accize, TVA şi alte taxe şi impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO