ZF 24

Comunicatul oficialilor G7

11.10.2008, 13:37 21

Ieri a fost emis un comunicat din partea ministrilor si bancilor centrale care fac parte din Grupul celor Sapte tari puternic industrializate, in urma unei sedinte care a urmarit gasirea de solutii pentru oprirea crizei financiare extinsa la nivel global. Comunicat:

G7 a convenit astazi ca situatia curenta cere actiuni urgente si exceptionale. Ne angajam sa continuam sa lucram impreuna pentru a stabiliza pietele financiare si a reface pietele de credit, pentru a putea sustine cresterea economica globala. Suntem de acord sa:

1. Actionam decisiv si sa utilizam toate modalitatile posibile pentru a sustine institutiile financiare importante si pentru a evita caderea acestora.

2. Facem toti pasii necesari pentru a dezgheta pietele de credit din financiare si a aduce asigurari ca bancile si alte institutii financiare au acces la lichiditati si fonduri.

3. Ne asiguram ca bancile si alti intermediari financiari importanti, atunci cand va fi nevoie, vor putea strange capital din surse atat publice cat si private, in cantitati suficiente pentru a le restabili increderea si a le permite sa continue sa imprumute persoane fizice si companii.

4. Ne asiguram ca asigurarea depozitelor nationale si programele de garantare sunt indeajuns de robuste si consistente pentru ca deponentii particulari sa poata continua sa aiba incredere in siguranta depozitelor acestora.

5. Actionam, in momentul prielnic, pentru a reporni pietele secundare pentru ipoteci si active securitizate. Sa evaluam corect si transparent activele si sa implementam in mod consistent standarde inalte de contabilizare, daca va fi necesar.

Masurile ar trebui luate in asa fel incat sa protejeze contribuabilii si sa evite posibile efecte adverse asupra altor tari. Vom folosi unelte de politica macroeconomica atunci cand va fi necesar si util. Suntem deplin de acord cu rolul foarte important al FMI-ului in ajutorarea tarilor afectate de aceasta criza. Vom accelera implementarea in totalitate a recomandarilor Forumului de Stabilitate Financiara si ne angajam sa punem accentul pe nevoia de reformare a sistemului financiar. Vom intari cooperarea si vom conlucra cu alte tari pentur a indeplini acest plan. (Sursa: Reuters)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO