ZF 24

Companiile de stat umplu golul lăsat de bănci în tradingul cu materii prime în încercarea de a controla preţurile

Companiile de stat umplu golul lăsat de bănci în...
30.12.2013, 20:02 493

Pe măsură ce băncile din Europa şi SUA se retrag de pe piaţa materiilor prime, companiile de stat din Rusia, China şi din zona Golfului Persic se grăbesc să umple golul în încercarea de a câştiga un control mai mare asupra stabilirii preţurilor unor resurse de care economiile sunt puternic dependente, scrie agenţia Thomson Reuters.

Luna aceasta compania rusă de petrol Rosneft, controlată de stat şi cu legături puternice cu Kremlinul, a cumpărat unitatea de tranzacţionare a petrolului a băncii americane Morgan Stanley, unul dintre cele mai mari şi mai vechi birouri de trading de pe Wall Street.

 

Companiile de stat se alătură caselor de trading cu tradiţie precum Glencore şi Vitol şi producătorilor mari de petrol precum BP şi Shell pentru a profita de retragerea băncilor, presate de înăsprirea reglementărilor activităţilor bancare în urma crizei financiare din 2008.Mai multe case mari de trading consideră că nu va trece mult timp înainte ca o altă achiziţie de genul celei făcute de Rosneft să fie anunţată în condiţiile în care o nouă categorie de rivali începe să le pună la încercare supremaţia, mai ales în intermedierea comerţului cu petrol.

 

“Băncile se trag din activităţie de trading privind materiile prime. Pe de altă parte ai noii veniţi, companii mari precum Sinopec, Gazprom şi Petrobras. Toate acestea îşi măresc puterea de comercializare şi de trading”, a explicat David Messer, directorul general al firmei americane Freepoint Commodities.

 

El crede că băncile se vor axa tot mai mult pe afacerile tradiţionale, acelea de finanţare.

Morgan Stanley nu este singura mare instituţie financiară care se retrage din activitatea de trading cu materii prime. Deutsche Bank a ieşit deja, Barclays şi-a restructurat operaţiunile cu o cincime, iar J.P. Morgan şi-a scos operaţiunile la vânzare. Doar liderul, Goldman Sachs, a rămas pe poziţii.Înainte de a încheia acordul cu Rosneft, Morgan Stanley a negociat cu companii din Qatar şi China, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

 

Gazprom, monopolul exporturilor de gaze ruseşti şi cel mai mare producător de gaze naturale din lume, şi-a clădit o divizie solidă de trading la Londra şi Singapore. De asemenea, cel mai mare exportator de petrol din lume, Saudi Aramco, a început să-şi construiească o firmă de trading.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO