ZF 24

Companiile de stat se împrumută: Transgaz primeşte 100 mil.euro de la BEI pentru conducta care va duce gazele din Marea Neagră în Ungaria

Companiile de stat se împrumută: Transgaz primeşte 100...

Autor: Roxana Rosu

25.01.2019, 11:17 689

Transgaz a  semnat un contract de împrumut în valoare de 100 milioane euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), reprezentând a doua tranşă dintr-un credit de 150 milioane euro obţinut pentru finanţarea conductei de transport care leagă resursele de la Marea Neagră la reţeaua naţională de transport gaze naturale şi cu coridorul BRUA . 

Contractul pentru prima tranşă de 50 milioane euro a fost semnat in 17 decembrie 2018.

Finanţarea de 150 de milioane de acoperă construcţia unei conducte de 308,2 km, care  va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la Marea Neagră atat cu reteaua nationala de transport gaze naturale, cat si cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podisor). Acordarea acestei finantari este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa ("Planul Juncker").

De asemenea, BEI va acorda 38 milioane euro companiei Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz in Republica Moldova, in vederea finantarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chişinău. Proiectul constă in construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău, a trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni), dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chişinău reprezintă faza a doua a proiectului de interconectare Iaşi –Ungheni- Chişinău.

"Proiectele inovatoare semnate astazi sunt importante atât pentru România şi Moldova cât şi pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze şi la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeşte competitivitatea în sectorul energetic cu implicaţii pozitive pentru clienţi în ceea ce priveşte preţurile corecte şi fiabilitatea.", a declarat vicepreşedintele BEI,  Andrew McDowell.

BEI a semnat până acum cu Transgaz trei contracte de finanţare, în valoare de 50 milioane euro fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului BRUA şi unul ca primă tranşă pentru construcţia conductei Tuzla – Podişor.

”Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substantial la extinderea infrastructurii nationale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chisinau, finantarea BEI va impacta pozitiv si va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din Romania, asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin diversificarea cailor si surselor de aprovizionare, reducerea dependentei energetice si integrarea Republicii Moldova in Proiectele de infrastructura energetica ale Uniunii Europene (UE)”,a spus Ion Sterian, director general Transgaz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO