ZF 24

Companiile de energie profita din lupta UE cu schimbarile climatice

24.08.2007, 15:17 12

Companiile europene de energie inregistreaza profituri exceptionale de ordinul mai multor miliarde de euro in timp ce Uniunea Europeana incearca sa combata fenomenul incalzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar consumatorii suporta cheltuielile, transmite Reuters.

Producatorii de electricitate primesc, fara a fi supusi la plata vreunei taxe, permise pentru emisii de mai multe milioane de tone de dioxid de carbon, in conditiile in care valoarea actuala a unei tone se situeaza la circa 20 de euro, si transfera aceste costuri asupra consumatorilor, desi nici ei nu le-au suportat.

Aceasta practica, justificabila din punct de vedere economic, asigura profituri exceptionale la nivelul industriei de circa 20 de miliarde de euro anual, potrivit calculelor lui Michael Grubb, economist sef si director pentru strategii climatice la Carbon Trust.

"Sunt bani obtinuti gratis. Ne asteptam ca participantii din industrie sa adopte aceasta maniera, dar din punct de vedere politic si moral va fi dificil de justificat obtinerea unor sume atat de mari dintr-un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, in conditiile in care consumatorii suporta cheltuielile", a declarat Grubb. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO