ZF 24

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat de 126 mil. euro destinată companiilor care au activităti în porturile româneşti de la Marea Neagră sau Dunăre

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat...

Autor: Roxana Rosu

11.01.2024, 15:36 194

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare de stat notificată de România, în valoare de 126 de milioane euro, care acoperă investitiile derulate de companii care activează în porturile de la Marea Neagră sau Dunăre care se confruntă cu o creştere a fluxurilor comerciale din cauza războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. 

Fondurile vor fi distrbuite sub forma unor granturi de până la 10 milioane euro pentru societăţile de logistică care îşi desfăşoară activitatea în porturile de la graniţa estică a UE (Constanţa, Galaţi, Giurgiu), de pe canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia şi Năvodari), de pe canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constanţei (Midia şi Mangalia).

Măsura facilitează fluxurile comerciale înspre şi dinspre Ucraina, în concordanţă cu obiectivele planului de acţiune al UE pentru culoarele de solidaritate, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Ajutorul de stat va fi distribuit companiilor care îşi desfăşoară activitatea în anumite porturi din România şi care vor să investească în instalaţii suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor.

Schema se va derula până la 31 decembrie 2024.

Ajutorul nu poate depăşi valoarea cea mai mică dintre următoarele cuantumuri: (i) 10 milioane euro pe beneficiar, (ii) deficitul de finanţare sau (iii) 65 % din costurile eligibile ale proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO