ZF 24

Comisarii europeni vor să transfere supravegherea LIBOR la o agenţie a UE

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

06.06.2013, 19:37 193

Comisia Europeană a propus transferarea responsabilităţilor de supraveghere a indicelui de dobândă LIBOR din Marea Britanie la Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor (ESMA), instituţie independentă a UE, cu sediul la Paris, transmite Bloomberg.

Decizia este justificată prin importanţa ratelor LIBOR, care influenţează bănci, fonduri de investiţii şi populaţia din mai multe state din UE, potrivit unui proiect de directivă obţinut de Bloomberg.

Supravegherea unor indici de importanţă critică privind dobânzile de pe piaţa interbancară de către autorităţi naţionale de reglementare nu va fi eficientă în ceea ce priveşte soluţionarea riscurilor presupuse de astfel de indicatori, se spune în document.

În prezent, indicele LIBOR este supravegheat de FCA, sau Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie.

Autorităţile de reglementare la nivel global caută alternative la LIBOR după ce autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie au descoperit că anumite bănci importante au conspirat pentru a manipula dobânzile.

Royal Bank of Scotland şi Barclays (Marea Britanie) şi UBS (Elveţia) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continuă la peste 10 instituţii financiare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO