ZF 24

CNVM l-a amendat pe Catalin Chelu pentru depasirea pragului la SIF5 si pe sefii SIF5 pentru ca nu i-au suspendat voturile mai devreme

16.09.2008, 19:50 23

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a amendat pe Catalin Chelu, presedintele SIF Moldova (SIF2), cu 5.000 de lei pentru ca detine impreuna cu alte persoane si firme cu care actioneaza in mod concertat peste 1% din actiunile SIF Oltenia (SIF5) si nu a raportat acest lucru.

De asemenea, CNVM i-a amendat si pe trei dintre sefii SIF Oltenia cu cate 2.000 de lei pentru ca nu au suspendat drepturile de vot ale firmelor lui Catalin Chelu care detineau actiuni peste pragul de 1% in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie, desi au facut-o in ultima AGA din luna august. Cei trei directori SIF5 amendati sunt Dinel Staicu - presedintele CA, Tudor Ciurezu si Florin Buzatu.

Potrivit ordonantelor emise marti de CNVM, Catalin Chelu ar actiona in mod concertat cu Tiru Luminita si cu firmele Lidas Prod SRL si Galgros Galati, detinand impreuna circa 1,22% din actiuni, concentrare raportata de omul de afaceri in mai multe randuri. CNVM a hotarat insa ca grupul lui Chelu mai actioneaza concertat si cu Cezar Ramar si firmele Iledifica SA, Comrimet SA, Lineas Trade SA, Libron Consulting SA si Epsomatic SA, care detineau impreuna un pachet de 1,84% din actiunile SIF5 la data AGA.

Scandalul a pornit la AGA de la SIF Oltenia in care s-a dezbatut mentinerea in functia de presedinte a lui Dinel Staicu. La acea AGA, conducerea SIF Oltenia a suspendat drepturile de vot tuturor firmelor amintite pe motiv ca actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu. Anularea voturilor respective a ajutat la mentinerea in functie a lui Dinel Staicu, in conditiile in care Catalin Chelu a votat impotriva lui Dinel Staicu.

Conducere SIF Oltenia nu a suspendat voturile firmelor respective in AGA anterioara din aprilie, desi concertarea exista si atunci, spun reprezentantii CNVM.

La inceputul acestei saptamani, firmele din grupul lui Catalin Chelu au dat in judecata SIF Oltenia pentru anularea voturilor in AGA.

Potrivit legislatiei actuale, nicio persoana sau grup de persoane nu poate detine individual sau in mod concertat mai mult de 1% din capitalul unei SIF.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO