ZF 24

Circa 3.000 de oameni se ocupă de un business de 5,5 miliarde de lei

Circa 3.000 de oameni se ocupă de un business de 5,5...

Autor: Liviu Popescu

31.05.2015, 08:52 292

Piaţa de colectare a creanţelor a scăzut cu 28% anul trecut, la 1,25 mld. euro (echi­valentul a 5,5 mld. lei), declinul fiind mai accentuat pe segmentul persoane fizice, dar volumul creanţelor colectate a crescut cu un sfert şi a ajuns la 475 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), o organizaţie care reuneşte cele mai mari companii locale specializate în recuperarea creanţelor.

Circa o treime din piaţa de recuperare de creanţe este reprezentată de credite neperformante, restul fiind în principal creanţe neîncasate ale companiilor de asigurări, telecomunicaţii şi utilităţi. Jucătorii din piaţă se aşteaptă la o stabilizare a pieţei în acest an, în condiţiile în care băncile vor continua să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante. Firmele de recuperare de creanţe au circa 3.000 de angajaţi.

„Sectorul de colectare a creanţelor a înregistrat o scădere anuală de 12% în perioada 2011-2014, pentru că tot mai puţine bănci au dat credite. Pentru segmentul business to business (segmentul corporate – n. red.), observăm că avem o tendinţă generală, o uşoară scădere a valorii totale externalizare. Cele mai multe cazuri pe segmentul corporate sunt credite fără garanţii ale unor companii de talie medie şi mică”, spune Georg Kovacs, preşedintele AMCC.

Veniturile realizate de companiile de colectare a cre­anţelor au cumulat 33 mil. euro anul trecut, în creştere cu 24% faţă de anul precedent, în special da­to­rită volumului de achiziţii de portofolii de creanţe, în creş­tere cu 39% faţă de 2013. Veniturile din colectarea cre­anţelor pe segmentul de retail au crescut cu 3% în 2014. Creşterea achiziţiilor de portofolii vine pe fondul încercărilor băncilor de a-şi curăţa bilanţurile de neper­formante. Segmentul persoane fizice a cumulat creanţe externalizate de aproximativ 1,1 mld. euro anul trecut, în timp ce sectorul companiilor a înre­gis­trat creanţe externalizate de 170 mil. euro.  Creanţele colectate în 2014 au cumulat 475 mil. euro, din care 432 mil. euro, respectiv 91%, au fost pe sectorul retail.

Numărul creanţelor externalizate pentru persoanele fizice a ajuns la 5,2 milioane de cazuri anul trecut, cu 400.000 de cazuri mai mult faţă de anul precedent. Cu toate acestea, valoarea acestora s-a redus la 1,1 mld. euro, cu 500 mil. euro sub nivelul din 2013. Prin urmare, valoarea medie a unui caz a scăzut la circa 210 euro anul trecut, cu 130 euro mai puţin faţă de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO