ZF 24

Cioroianu: Luam in calcul inchirierea unui avion pentru repatrierea romanilor din Gaza

22.06.2007, 11:18 14

Ministrul Afacerilor Externe, liberalul Adrian Cioroianu, a declarat, astazi, ca institutia pe care o conduce ia masurile necesare pentru repatrierea romanilor din Fasia Gaza, mentionand ca autoritatile romane iau in calcul inchirirea unui avion in acest scop.

"Ministerul Afacerilor Externe ia toate masurile necesare pentru rezolvarea problemelor romanilor din Fasia Gaza. Luam in calcul varianta inchirierii unui avion pentru repatriere", a declarat Cioroianu, citat de Mediafax.
Conflictul din Gaza a reinceput dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat controlul Fasiei in fata rivalilor de la Fatah. Marti, fortele armate israeliene au intrat in teritoriile palestiniene, in nordul Fasiei Gaza, potrivit unor martori oculari. Trei tancuri si un buldozer al armatei au participat la aceasta incursiune, patrunzand circa un kilometru in sectorul Beit Hanoun, potrivit martorilor. Fortele israeliene au deschis focul, au afirmat sursele citate, dar fara a provoca victime. Armata israeliana nu a comentat aceste informatii.
Totodata, palestinienii din Gaza au facut coada miercuri la punctul de trecere a frontierei Erez unde asteaptau inghesuiti controlul de securitate pentru a putea intra in Israel.
Palestina se afla in prezent in pragul unui razboi civil, puterea fiind disputata intre doua forte, miscarea Fatah, a presedintelui Mahmoud Abbas, si gruparea de opozitie Hamas. Saptamana trecuta, mai multi activisti din cadrul unei grupari armate provenind din miscarea Fatah au incendiat un birou parlamentar al Hamas de la Nablus, in Cisiordania, localitate afectata din ce in ce mai mult de violentele din Fasia Gaza. Tot saptamana trecuta a avut loc un schimb de focuri ala Nablus intre activistii Fatah si cei ai Hamas, din randul carora 11 au fost rapiti.
Este vorba de primele astfel de incidente in Cisiordania, de la inceputul ultimului val de violente intre Hamas si Fatah in Fasia Gaza, unde peste 70 de palestinieni au fost ucisi de la 7 iunie. Partile sustin ca vor sa ajunga la un acord, dar focul nu a incetat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO