ZF 24

Cioloş: Vom modifica procedura de achiziţie a biocidelor.Testele de sanitaţie vor fi reluate

Cioloş: Vom modifica procedura de achiziţie a...

Autor: Departamentul Politic

10.05.2016, 19:28 1456

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi seara, că vor fi modificate mai multe acte normative, urmând să fie emise ordine de ministru şi HG-uri care să vizeze partea de teste pe infecţii nosocomiale, dar şi procedura de achiziţie a biocidelor.

"Urmează să modificăm mai multe acte normative la nivel de ordine de ministru şi de hotărâri de guvern. O hotărâre de guvern cu sancţiuni va intra pe ordinea de zi de la Guvern de mâine, la fel un ordin de ministru care va fi semnat astăzi. Săptămâna viitoare vom veni cu alt ordin de ministru care să vizeze mai ales partea de teste pe infecţiile nosocomiale. Acel ordin care din 1982 nu a mai fost modificat, chiar după '90 au fost eliminate mai multe lucruri de acolo, ceea ce a făcut ca în momentul de faţă chiar şi aceste teste de sanitaţie să nu fie făcute după o procedură care să fie foarte clar definită şi în consecinţă nici în momentul în care se fac verificările eficienţei produsului în spitale nu avem o procedură clară", a afirmat Cioloş la ieşirea de la Ministerul Sănătăţii.

Şeful Executivului a mai anunţat că Guvernul va clarifica şi procedura de achiziţie a biocidelor.

"Vom aduce clarificări în privinţa procedurii de achiziţie a biocidelor, astfel încât să ne asigurăm că în toate spitalele - chiar dacă contractele se fac la nivelul spitalelor - să ne asigurăm că sunt respectate aceleaşi proceduri şi aceleaşi standarde în privinţa produselor respective ", a completat premierul.

Acesta a mai precizat, că, după finalizarea controalelor pe produsele Hexi Pharma, vor avea loc teste încrucişate de sanitaţie în spitale, în prima fază urmând ca verificările să vizeze secţiile cu riscul cel mai mare de infecţii nosocomiale.

''S-au făcut deja teste de sanitaţie în toate spitalele după cum ştiţi cu anumite rezultate în urma cărora acum noi facem şi aceste teste de concentraţie, dar am hotărât să reluăm aceste teste de sanitaţie încrucişate - de la un judeţ la altul, dar concentrate în prima fază pe spitalele sau secţiile cu risc de infecţie cel mai mare'', a subliniat Cioloş.

El a arătat că începând de miercuri vor veni primele rezultate ale testelor de concentraţie care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma.

''Sper eu ca începând de mâine să avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentraţie care au fost făcute pe probele prelevate de la Hexi Pharma din câte am înţeles, urmând ca în zilele următoare să se preleveze probele şi să se facă testele şi de la celelalte firme producătoare care livrează produse în România. O să le facem proporţional şi cu cota de piaţă ca să avem reprezentare cât mai bună a prezenţei acestor produse în spitale. Aşa cum am mai spus şi sâmbătă, obiectivul este să ne asigurăm că produsele care se folosesc pentru dezinfecţie în spitale sunt la calitatea scontată şi îşi fac treaba. Pe de o parte e Procuratura care îşi face treaba (...), noi facem o anchetă administrativă cu obiectivul de a elimina din uz fără a aştepta rezultatele anchetei penale imediat ce constatăm că produsele sunt neconforme. Le eliminăm pentru ca spitalele să le poată înlocui cu produse conforme. (...) Există piaţă, aici furnizorii se vor adapta şi vor veni cu produsele respective, cu produsele bune'', a explicat Cioloş.

Întrebat de faptul că ICECHIM nu este acreditat, premierul a subliniat că institutul poate să facă teste de concentraţie. ''Ai nevoie de un laborator acreditat când te duci să dovedeşte ceva în instanţă. Eu iau o decizie administrativă şi chimistul am nevoie să îmi spună că produsul respectiv are sau nu concentraţia. Eu îmi asum pe urmă să iau decizia respectivă adminiatrativă'', a conchis şeful Executivului.

Dacian Cioloş a preluat interimar luni conducererea ministerului Sănătăţii, după ce Patriciu Achimaş-Cadariu şi-a anunţat demisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO