ZF 24

Cine este Wirecard, compania aflată în mijlocul unui scandal în Germania fiind acuzat de nereguli contabile, şi de ce fondurile de pensii din România au investiţii la această companie

Cine este Wirecard, compania aflată în mijlocul unui...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

07.05.2020, 18:25 2316

NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II, are o investiţie de 130 mil. lei la Wirecard, cea mai mare expunere a fondului la un emitent străin.

La mai bine de un an de când Financial Times a publicat o investigaţie cu privire la neregulile contabile ale Wirecard, un audit special al KPMG, comandat chiar de conducerea Wirecard pentru a combate acuzaţiile ziariştilor britanici, a fost publicat săptămâna trecută.

Doar că raportul KPMG nu a reuşit să excludă în mod concludent orice manipulare a bilanţului contabil al Wirecard, dar în schimb prezintă critici cu privire la transparenţa şi cooperarea companiei germane. KPMG citează „obstacole“ cauzate de date insu­ficiente, scrie FT.  

Prin urmare în ultima săptămână acţiunile Wirecard s-au prăbuşit cu 35% la bursa de la Frankfurt, ceea ce înseamnă că loviţi sunt şi 2 milioane de viitori pensionari care au expunere la această companie. Spre comparaţie indicele german DAX a urcat cu 0,7%.

NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II din România, are investiţii de 130 mil. lei la Wirecard, aceasta fiind cea mai mare expunere a fondului la o acţiune listată pe o bursă externă. „Decizia de a investi în acest emitent a fost justificată, în 2018 şi în procesele de re-evaluare ulterioare, de oportunităţile atractive de creştere ale companiei şi ale sectorului din care face parte, de expansiunea globală a acestei companii, dar şi de obiectivul nostru de diversificare având în vedere că acest sector nu este reprezentat pe piaţa românească. În plus compania este membru al indicelui DAX, cel mai important indice al pieţei bursiere germane alături de alte companii de prestigiu la nivel global“, a transmis NN Pensii la solicitarea ZF.

De la începutul anului 2018 încoace acţiunile Wirecard s-au depreciat cu 7%. Indicele DAX a scăzut cu 17%, arată datele agregate de ZF.

„Portofoliul nostru de investiţii este dinamic şi implică o reevaluare continuă, ţinând cont de toţi parametrii care definesc situaţia companiilor în care investim şi a contextului în care operează, pentru a ne asigura că luăm decizii de investiţii optime şi eficiente.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO