ZF 24

Cine conduce România. Prin mâinile cui curg miliardele care pun umărul la „dezvoltarea locală”

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan

25.06.2020, 16:20 2565

♦ Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei prevăzuse, în bugetul propriu, cheltuieli de 5,4 miliarde lei în 2020 ♦ Dar ministerul gestionează alte fonduri care lasă gura apă - zeci de miliarde de lei, alocaţi pe criterii care nu au „caiet de sarcini”.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei este cel mai important minister al guvernului, după Ministerul Finanţelor Publice (care gestionează resursele bugetului, de  320 mld. lei, la nivelul lui 2019), pentru că administrează „dezvoltarea locală”. Este un minister râvnit de mulţi care îşi doresc guvernarea pentru că controlează şi banii, deloc puţini, al celui mai mare program de dezvoltare rurală de la căderea comunismului în România.

Ministerul gestionează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (două etape) - sursa principală de finanţare pentru infrastructurile locale. Teoretic, prin intermediul acestui program, fiecare localitate din România ar trebui să beneficieze de un set minim de servicii publice precum sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport.

Modul în care au fost gestionaţi banii prin programele de dezvoltare locală a ridicat multe semne de întrebare, în ultimii ani. Comunităţile locale care primesc aceşti bani sunt formate din oameni, un truism desigur. Dar oamenii sunt ai partidelor şi abia de aici înainte este interesant. Sunt aceşti bani împărţiţi în funcţie de culorea politică a oamenilor?

Programul Naţional de Dezvoltare Locală a fost creat de Liviu Dragnea, în 2013, şi are ca obiectiv  general declarat sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale (comune, municipii, oraşe, sate, judeţe) pentru echiparea teritoriului administrativ cu diferite dotări esenţiale pentru dezvoltarea unei comunităţi. Dragnea nu mai e în politică, dar programul merge înainte.

Cea de-a doua etapă a programului finanţează 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective. Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri de 30 de miliarde de lei, credite de angajament. În prima etapă a programului, adică 2013-2020, au fost alocate fonduri totale de 17,3 miliarde lei.

Ministerul Dezvoltării are în subordinea sa circa 1.000 de angajaţi, mai exact 997, iar bugetul estimat al cheltuielilor instituţiei pentru anul acesta se ridică la 5,5 miliarde lei, dintre care doar 80 milioane lei se duc către cheltuielile cu personalul.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei are în subordinea sa instituţii publice şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale precum Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), Institutul Naţional de Administraţie (INA) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP), Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Sub autoritatea ministerului se află Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), iar ca structuri asociative sunt Asociaţia comunelor din România, Asociaţia oraşelor din România, Asociaţia municipiilor din România şi Uniunea consiliilor judeţene din România.

Pe lângă instituţiile mai sus menţionate, există şi agenţiile de dezvoltare regională pentru fiecare regiune de dezvoltare, cât şi organisme intermediare regionale pentru programul operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane.

Ministerul are o politică de dezvoltare regională care cuprinde domenii vizate de politicile regionale precum dezvoltarea întreprinderilor, piaţa forţei de muncă, atragerea investiţiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului IMM-urilor, îmbunătăţirea infrastructurii, calitatea mediului înconjurător, dezvoltare rurală, sănătate, educaţie, învăţământ, cultură.

Totodată, Direcţia Generală Administraţie Publică din cadrul ministerului gestionează arii majore de activitate precum reorganizarea administrativ-teritorială şi descentralizarea administrativă şi financiară, reforma administraţiei publice, politici fiscale şi bugetare locale, servicii comunitare de utilităţi publice, parcuri industriale şi ajutor de stat.

Ministrul Ion Ştefan are un salariu brut de 21.800 lei, conform datelor Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei privind salariile de bază în luna martie a acestui an. Ministrul are şase secretari de stat care primesc salarii de peste 16.600 lei/brut, conform informaţiilor publicate pe site-ul ministerului. Miruna Diaconu

 

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţieiIon Ştefan

Secretari de stat

Mariana Cotoi

Vetuţa Stănescu

Gheorghe Păsat

Augustin-Cătălin Iapă

Mihail Veştea

Florin Nicolae Creţ

Andrei Baciu

Secretar general

Mona Mihaela Dumitru

Secretari generali adjuncţi

Marius-Mihai Vasiliu

Victor Banţa

ZF publică în ediţiile următoare o serie de articole în care vor fi prezentate cele mai importante ministere ale statului, cele care influenţează semnificativ economia, de cine sunt ele conduse şi care este structura acestora

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO