ZF 24

Cine câştigă de pe urma coronavirusului: o companie japoneză care produce măşti sanitare a crescut de peste opt ori la Bursa de la Tokio doar în luna ianuarie

Cine câştigă de pe urma coronavirusului: o companie...

Autor: Tibi Oprea

04.02.2020, 17:30 570

Kawamoto Corp, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori japonezi de produse medicale, înregistrează pe Bursa de la Tokio un avans de 744,5% în ianuarie 2020, ceea ce înseamnă că preţul acţiunilor companiei a crescut de peste opt ori în această perioadă ca urmare a stării de panică determinată de epidemia de coronavirus la nivel global.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să declare o stare de urgenţă sanitară la nivel global, măsură ce subliniază amplitudinea epidemiei. Totuşi, acest anunţ s-ar putea dovedi optimist pentru pieţe. Analizând cazurile similare din trecut (inclusiv epidemia SARS şi cea cu virusul zika), s-a observat că aceste măsuri tind să reprezinte un «indicator decalat». Investitorii tind să includă în preţ scenariile pesimiste, în încercarea de a anticipa evoluţia, iar, în trecut, anunţul oficial a marcat începutul unei mişcări ascendente pe pieţele de capital”, spune Radu Puiu, research analyst al XTB România, pentru ZF.

Printre cele mai afectate companii de temerile legate de rapiditatea cu care se extinde virusul şi de lipsa unui tratament sunt cele cu un grad ridicat de expunere în China, precum şi transportatorii aerieni şi agenţiile de turism, ca urmare a restricţionării călătoriilor din China. Dar la polul opus, cu creşteri semnificative în ultima perioadă sunt companiile care produc bunuri medicale, în special în zona Asia-Pacific. Acesta este şi cazul Kawamoto.

Cu o reţea de vânzare extinsă în Europa, Orientul Mijlociu, sud-estul Asiei, Africa, Australia, America de Nord şi de Sud, compania înregistrează un avans de 495% în ultimele două săptămâni ca urmare a creşterii explozive a cererii pentru măşti sanitare din ultima perioadă. Astfel, de la jumătatea anului trecut încoace, acţiunile Kawamoto s-au apreciat de peste şapte ori la Tokio, perioadă de timp în care capitalizarea bursieră a companiei a crescut de la 20 mil. euro la 150 milioane euro (18 mld. yeni japonezi).

 

„Episoade corective după aprecieri spectaculoase ale producătorilor de accesorii medicale şi de protecţie sunt, teoretic, posibile, iar trendul în următoarele săptămâni va depinde de evoluţia numărului de cazuri de coronavirus: dacă se va reuşi o aplatizare a avansului acestora, revenirea «pe pământ» a cotaţiilor ar deveni probabilă. În scenariul alternativ, o creştere susţinută a cazurilor (din Japonia în special) ar face sectorul şi mai atractiv pentru speculatorii activi în piaţă”, explică Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

După 10 sesiuni în care au înregistrat creşteri de peste 15%, acţiunile Kawamoto au înregistrat luni la închiderea şedinţei o scădere de 18,5%, în tandem cu scăderile de pe pieţele asiatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO