ZF 24

Cine a avut dreptate in disputa de anul trecut privind majorarea pensiilor?

21.07.2008, 21:30 22

In vara anului anul trecut, disputa publica privind sustenabilitatea majorarii pensiilor ajunsese la cote inalte. Excedentul bugetului public de pensii din primul semestru al acestui an arata ca majorarea punctului de pensie cu 30% in toamna anului trecut si in ianuarie cu inca 7% a fost sustenabila.

Pensia medie in luna aprilie acestui an a fost de 774 de lei, cu 54% mai mare decat in aprilie , conform Ministerului Muncii, dar bugetul de pensii a putut sustine aceasta majorare, fiind pe excedent pe primele luni ale anului. Explicatia? Veniturile la bugetul public de pensii au crescut cu 27% pe primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind 19 miliarde de lei (5,2 mld. euro). Pentru tot anul sunt asteptate incasari de 32 mld. lei (8,8 mld. euro), conform bugetului aprobat in toamna anului trecut.

Cititi in ZIARUL FINANCIAR de maine de unde a provenit cresterea veniturilor la bugetul de pensii, in conditiile in care de la inceputul anului contributiile au scazut cu 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO