ZF 24

Cinci corporaţii din SUA fac două miliarde de euro din agricultura românească

Cinci corporaţii din SUA fac două miliarde de euro din...

Autor: Gabriel Razi

19.06.2014, 18:25 2021

Companiile americane ADM, Bunge, Cargill, CHS, Pioneer şi Monsanto, printre cei mai mari jucători din agrobusiness-ul local, au ajuns la afaceri cumulate de 2 miliarde de euro din comerţul cereale, procesarea de uleiuri vegetale şi seminţele de porumb sau floarea-soarelui vândute fermierilor din România.

ADM, Bunge, Cargill şi CHS sunt patru dintre primii zece traderi de materii prime şi au afaceri cumulate de 1,5 miliarde de euro, fiind şi printre cei mai mari exportatori de cereale şi seminţe oleaginoase. Bunge procesează în România şi uleiuri vegetale în fabrici la Buzău şi Lehliu-Gără din care încasează aproape 300 milioane de euro şi deţine brandul Floriol, unul dintre cele mai puternice de pe piaţa locală.

La aceste rulaje făcute de americani se adaugă şi afacerile cumulate de peste 200 milioane de euro pe care le au în piaţa seminţelor Pioneer şi Monsanto, alte două companii americane.

România agricolă este un punct strategic pentru americani având în vedere că piaţa are un excedent de producţie de 8 milioane de tone de cereale, ceea ce înseamnă 5% din întregul comerţ internaţional ceea ce permite ocuparea locului opt la nivel mondial la exporturile de orz şi porumb şi locul 11 la grâu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO