ZF 24

Cinci aplicaţii care le promit utilizatorilor conversaţii secrete sau semianonime în online

Cinci aplicaţii care le promit utilizatorilor...

Autor: Ioana Nita

10.02.2014, 20:42 10538

În ultimii ani a devenit tot mai clar că toate acţiunile utilizatorilor din mediul online, precum postările pe reţelele de socializare sau mesajele trimise prin diferite aplicaţii, pot fi arhivate, monitorizate sau interceptate şi pot fi până la urmă legate de identitatea offline a acestora. Însă, recent au apărut noi aplicaţii, cum ar fi Wut, Secret, Confide, Popcorn şi Telegram,  care le permit utilizatorilor să vorbească în secret cu persoanele pe care le cunosc sau să trimită comentarii unor oameni total necunoscuţi, scrie publicaţia americană The New York Times.

Spre exemplu, prin intermediul aplicaţiilor Confide şi Telegram, utilizatorii pot trimite mesaje care se „autodistrug“ după ce au fost citite. Confide blochează textul trimis, acesta putând fi văzut doar dacă destinatarul trece cu degetele pe deasupra ecranului.   

Aplicaţia Telegram oferă mai multe „camere de chat“  (chatrooms), unde utilizatorii au posibilitatea de a seta un „cronometru“ pentru ca mesajele trimise să dispară într-o anumită perioadă - de obicei între un minut şi cinci minute.

Multe dintre aceste start-up-uri sunt practic variante ale aplicaţiei SnapChat, care le permite utilizatorilor să facă o poză şi să o trimită unei persoane care va putea vizualiza fotografia între o secundă şi zece secunde, în funcţie de perioada de timp aleasă de expeditor.  

Există însă şi alte tipuri de aplicaţii, care nu sunt create doar pentru mesagerie, ci au şi o componentă de „reţea de socializare anonimă“.

Secret, spre exemplu, este o aplicaţie prin intermediul căreia utilizatorii pot să discute despre orice subiect vor, protejându-şi identitatea. Mesajele postate pe Secret sunt în general negative, pentru că nu există nicio consecinţă pentru ceea ce divulgă utilizatorii în cadrul aplicaţiei, notează New York Times. Cofondatorii reţelei de socializare Secret David Byttow şi Chrys Bader susţin însă că scopul aplicaţiei nu a fost să reunească doar mesajele negative, ci să fie un mijloc prin care persoanele să găsească empatie cu privire la problemele lor.    

Wut este o aplicaţie care le permite utilizatorilor să publice mesaje anonime pe care le pot vedea doar prietenii acestora.

Paul McKellar, CEO al Wut, a precizat că dezvoltarea aplicaţiei a început ca un experiment pe care el l-a creat în doar o oră pentru prietenii lui. În scurt timp, experimentul a creat o depedenţă, iar McKellar s-a asociat cu Beamer Wilkins, specialist în dezvoltarea de aplicaţii, pentru a lansa varianta actuală a aplicaţiei Wut.  „Pot posta pe Wut lucruri care nu vreau să rămână acolo pentru totdeauna. Iar mesajul postat este anonim“, a spus McKeller. Mesa­jele postate în aplicaţie sunt şterse după o anumită perioadă de timp, iar acestea vor fi de asemenea şterse şi din servere.

Persoanele care vor să îşi păstreze anonimă identitatea în mediul online pot opta de asemenea pentru aplicaţia Popcorn Messaging, care le permite utilizatorilor să vorbească cu persoane care se află la o distanţă de maxim 1,6 km faţă de smartphone-ul acestora. Scopul dezvoltării aplicaţiei este să încurajeze persoanele care se află la evenimente sociale să vorbească cu ceilalţi invitaţi fără să îşi dezvăluie identitatea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO