ZF 24

Chiriţoiu: „Furtul“ de angajaţi de la concurenţă nu este practică neloială; iobăgia s-a abolit

Bogdan Chiriţoiu (al doilea din dreapta): Uneori mediul de afaceri acţionează mai intervenţionist decât noi. Foto Victor Ciupuliga

Bogdan Chiriţoiu (al doilea din dreapta): Uneori mediul de afaceri acţionează mai intervenţionist decât noi. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Cristina Cuncea

03.10.2013, 20:24 1972

Angajarea unor persoane de la o firmă concurentă nu va mai fi considerată concurenţă neloială, potrivit unei noi legi la care Consiliul Concurenţei lucrează în prezent, a declarat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, adăugând că fiecare persoană trebuie să fie liberă să aleagă unde lucrează.

„Sunt o serie de fapte excesiv reglementate. Se consideră că sunt contravenţii (...) de exemplu faptul că un concurent angajează, fură, în ghilimele, un angajat. Reglementările în vigoare (...) spun că în acest caz se face concurenţă neloială. De când iobăgia a fost abolită în secolul XIX, oamenii pot alege unde să lucreze. Sunt oameni care pleacă de la o casă de avocatură şi-şi fac propriul cabinet, iar unii clienţi pleacă cu ei. Nu văd nimic anticoncurenţial în asta“, a spus el. Chiriţoiu a arătat că proiectul de lege privind concurenţa neloială a fost discutat deja cu mediul de afaceri, astfel încât actul normativ să fie cât mai clar. „Prin acest act normativ vrem să eliminăm suprapunerile de reglementare şi să lăsăm piaţa cât mai liberală. Mediul de afaceri s-ar putea să reacţioneze, uneori este mai intervenţionist decât noi.“

Atribuţiile legate de concurenţa neloială au fost trecute, în 2011, o dată cu adoptarea modificării Legii Concurenţei, de la Ministerul Finanţelor Publice la Consiliul Concurenţei.


ANPC: Parte din amenzile anticoncurenţiale ar putea merge într-un fond pentru a finanţa programe

Pe de altă parte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Bogdan Nica a declarat, la acelaşi eveniment, că ar dori adoptarea unui model italian, prin care o parte din amenzile anticoncurenţiale încasate de stat să meargă într-un fond destinat finanţării de programe şi proiecte dezvoltate de asociaţii.

Preşedintele ANPC a spus că doreşte ca în timpul mandatului său să vină cu o idee preluată din modelul italian.

„Nu ştiu în ce măsură legislaţia românească şi Parlamentul vor putea iniţia o astfel de prevedere, dar este un model care merge foarte bine în Italia pentru promovare, pentru a informa consumatorul şi pentru a degreva statul de nişte cheltuieli foarte mari. O parte din amenzile anticoncurenţiale încasate de statul italian se duc la un fond gestionat de un consiliu, care funcţioneză ca autoritate de management şi care selectează de la asociaţii cele mai relevante proiecte şi programe pentru anul respectiv pentrut statul italian. Finanţarea este oarbă, nu se spune că firma X finanţează asociaţia Y ca să obţină un anumit beneficiu comercial, ci banii sunt anonimi, nu se comunică din ce amenzi anticoncurenţiale vin aceşti bani“, a mai spus Bogdan Nica.

Preşedintele ANPC a explica că din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, din mediului de afaceri şi din rândul ONG-urilor.
„În cinci ani de zile, programele implementate de aceste asociaţii în Italia au dus la foarte multe lucruri bune. O să mă gândesc cum putem pune în aplicare, poate prin fonduri structurale“, a mai spus Bogdan Nica.

La rândul său, Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) a arătat că „prietenia“ dintre diferitele instituţii ale statului ar trebui „spartă“, astfel încât să fie sancţionate şi structurile publice care adoptă anumite măsuri ce distorisionează mediul concurenţial.

„Nu trebuie să ne ascundem după deget şi să spunem că doar zona privată trebuie controlată, trebuie să ne uităm şi la sectorul public. Statul român inventează tot felul de taxe, care afectează mediul de afaceri, în zona IT se dau facilităţi, care ar putea fi ajutoare de stat, şi de care nu beneficiază şi alte industrii. Sunt multe prevederi care ţin de mediul public şi trebuie verificate. Este o prietenie între agenţii şi agenţii, între stat şi stat. Această prietenie ar trebui spartă, şi ar trebui luate măsuri în domeniul public, aşa cum se iau în domeniul privat“, a spus Merica.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO